Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Začin koji “ubija” sve loše bakterije u hrani, a odličan je saveznik za mršanje i celulit

Preuzmite sliku

Sečuanski biber važan je začin kineske i indijske kuhinje koji se koristi za začinjavanje slanih i slatkih jela.

Osim lagane ljutine nema baš previše poveznice s klasičnim biberom.

Dobiva se od dviju vrsta biljaka iz roda Zanthoxylum, zbog čega ima laganu citrusnu notu koja se dobro kombinuje s gljivama i mahunarkama, ali i egzotičnim slasticama.

U narodnoj kineskoj medicini taj se začin stoljećima koristio kao uništavač loših bakterija, pa je posebno popularan među siromašnijim stanovništvom, koje katkad ne može birati porijeklo i svježinu namirnica.

  • Uz to ljuti su začini poznati i kao “čistači crijeva”, koja čiste od neželjenih nametnika. Novija istraživanja pokazala su da je ovaj začin izvrstan alat u mršavljenju te suzbijanju celulita.

    Kako ga koristiti?

    Sečuanski biber u zrnu najbolje je lagano tostirati u tavi pa potom samljeti u mužaru. Za začinjavanje jela koriste se samo ljuske, a blistava crna zrna bacaju se jer imaju gorak okus i teksturu nalik na pijesak koja može upropastiti okus hrane. (punkufer.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,