Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zaboravila na tampon 5 dana: Skroz je pocrnio, umalo je umrla

Preuzmite sliku

Amy Williams stara 24 godine iz Basildona u Essexu, hospitalizirana je sa sindromom toksičnog šoka te se u bolnici sedmicu dana borila za život.

Naime, ta je majka jednog djeteta zaboravila izvaditi tampon te je on stajao u njoj punih pet dana, zbog čega se razvila sepsa te je završila na jakoj terapiji antibioticima, a na sreću njen je imunitet dobro reagovao na lijekove.

Amy, koja je zaposlena u gradskom vijeću, sada svojom pričom želi upozoriti druge žene da im se slučajno ne dogodi nešto slično.

– Tampone koristim već 10 godina i nikad prije nisam imala slične nezgode, ali dokaz sam da se one ipak mogu dogoditi – rekla je.

Incident se zbio u junu 2019. godine, kad je Amy bila u izlasku s dečkom Samuelom Mullenom (30). Otišla je na WC promijeniti tampon, a priznaje kako su prije toga ‘dosta popili’.

– Kako nisam mogla naći konac za izvlačenje, pretpostavila sam da sam ga već izvadila i samo sam gurnula novi – prisjeća se.

Međutim, pet dana kasnije, osjetila je čudan miris ‘dolje’.

Bio je potpuno crn!

– Miris je bio užasan i znala sam da nešto nije u redu. Otuširala sam se, ali miris je bio postojan čak i nakon detaljnog pranja i sušenja. Legla sam na krevet i išla sam se ‘pregledati’. Osjetila sam nešto pod prstima i noktima sam napipala tampon. Sledila sam se od otkrića – ispričala je, dodajući kako joj je trebalo dodatnih pola sata da izvadi tampon koji se u njoj okrenuo bočno, a sve to dok se previjala u bolovima.

– Mislila sam da ću se onesvijestiti. Kad je izašao, bio je potpuno crn. Bilo je odvratno, a mene su počeli oblijevati znoj i vrućina – kaže.

Nakon toga, počela je osjećati grčeve u donjem dijelu trbuha koji su se javljali na mahove. Dva dana kasnije, dok je bila na poslu, kolege su joj komentarisale da je jako blijeda te izgleda ‘kao smrt’.

Požurila je na hitnu te su tamo utvrdili da ima temperaturu od opasnih 40 Celzijusa. Odmah po dolasku počela je povraćati, a žurno je odvedena na intenzivni odjel gdje su joj izvadili krv i odmah dali antibiotike širokog spektra intravenozno.

Obavijestili su je kako razina upalnih pokazatelja u njenoj krvi CRP iznosi 264, dok je normalna razina tek 5.

Skoro je umrla

Ispričala im je za situaciju s tamponom, a doktori su zaključili kako je već upala u stanje toksičnog šoka te da se taj dan nije pojavila u bolnici, sljedeće se jutro zasigurno ne bi probudila. Naime, njeni organi su počeli otkazivati.

– Bila sam izvan sebe od straha, plakala sam medicinskoj sestri pitajući je hoću li ikad više vidjeti svog sina Archieja. Uvjeravala me je da ću se izvući – prisjeća se.

Sljedeća je četiri dana provela većinom spavajući te budeći se i padajući u nesvijest, dok su u njeno tijelo upumpavali velike količine antibiotika kako bi se imunitet izborio s bakterijama koje su se raširile posvuda.

Na sreću, nakon sedmicu dana liječenja, njeno se zdravstveno stanje popravilo te su je otpustili iz bolnice uz redovno praćenje i terapiju još 10 dana.

Od tada Amy pati od neredovitih i obilnih menstruacija te su je liječnici upozorili kako bi mogla imati poteškoća s ponovnim začećem.

– Ne mogu vjerovati da me tampon zamalo dokrajčio. Molim vas, budite oprezni kad ih koristite. Ja znam da više nikad neću – upozorila je.

Sindrom toksičnog šoka

To je vrlo rijedak, ali potencijalno izuzetno opasan sindrom povezan s korištenjem tampona, osobito kod žena mlađih od 30 godina. Njegovi simptomi su nadutost, povraćanje, vrućica, zujanje u ušima, dezorijentiranost, osip na koži, nesvjestica…

Do njega dolazi jer su visoko upijajući tamponi idealno tlo za razmnožavanje bakterija koji preko vagine dolaze u krvotok. Smrtnost uslijed toksičnog šoka je tri posto, a doktori tvrde kako bi najbolje bilo tampone izbjegavati – jer je to strano tijelo koje se umeće u vaginu te u njoj zadržava ono što bi prirodno trebalo izaći van. Ako ga pak stavljate, potrudite se da to bude što rjeđe te da ga mijenjate svaka četiri sata. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje