Četvrtak, 12. Decembra 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Zablude o spavanju koje morate zaboraviti

Vjerovatno i vi vjerujete u neke zablude o spavanju. Zbog toga je aplikacija za spavanje i meditaciju Calm uradila istraživanje, u kojem je učestvovalo više od 4.000 odraslih osoba iz Velike Britanije, Francuske i SAD-a.

U nastavku pročitajte u koje zablude većina vjeruje.

Hladan zrak će vas razbuditi

Pogotovo tokom vožnje, kad nam se spava, otvorimo prozor jer mislimo da će nas hladan zrak razbuditi. Ipak, to što vam se spava nije znak da otvorite prozor, nego da zaustavite automobil i odmorite. Nemojte nikad voziti umorni!

Mozak se odmara kad spavate

Svakako, potrebna vam je pauza i potreban vam je san, ali mozak je ipak prilično aktivan i dok spavamo, što mnogi ispitanici nisu znali. Mozak se praktično nikad “ne isključuje”, a posebno je aktivan u REM fazi sna, prenosi Mondo.rs

 • Ne trebate buditi nekog ko mjesečari

  Sigurno ste to bar jednom u životu čuli. Najbolje bi bilo da osobu koja mjesečari usmjerite prema krevetu, a ako se probudi nije nikakav problem, jer mu ništa neće biti. Znači nije zabranjeno.

  Dok spavate progutate insekte

  Jeste li pročitali onu vijest da svaku noć “progutamo” bar jednog pauka dok spavamo, to srećom nije istina.

  Ako ne možete da spavate, ostanite u krevetu

  Ako se borite protiv nesanice, ili jednostavno ponekad ne možete zaspati, sigurno ste pročitali ili vam je neko savjetovao da ne ustajete iz kreveta. Ni to nije istina, bolje je ustati, prošetati po kući, čitati knjigu nego ležati nervozno u krevetu.

  Možete da nadoknadite manjak sna

  Kratko i jasno ne možete nadoknaditi san.

  Alkohol će vas uspavati

  Mnogi misle da čaša vina pred spavanje može da ih uspava, ali to je zapravo loša ideja. Alkohol loše djeluje na spavanje, i velika je vjerovatnoća da ćete se buditi čitavu noć.

 • Hrkanje je uvijek bezazleno

  Četvrtina ispitanika vjeruje u to da je hrkanje bezopasno. Najčešće i jeste, ali može da bude i simptom opasnog poremećaja u spavanju, apneje spavača, i praćen je umorom i pospanošću tokom dana.

  Sir je kriv za noćne more

  Zvuči li i vama glupo? Ipak u ovu zabludu vjeruje 22% ispitanika. Naravno, to je potpuna glupost. Sir sigurno nije kriv za noćne more. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje