Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Za zaštitu ruku: Uz jednostavan trik zaštitite ruke dok perete sudove

Preuzmite sliku

Od svih kućnih poslova, pranje sudova posebno šteti koži ruku.

Nokti, pod dugotrajnim držanjem ruku u vodi, mogu veoma da se oštete, te će vremenom postati krhki i slabi, a topla voda, iako je savršena za uklanjanje površine, može ukloniti sa kože njena prirodna ulja i lipide.

Čak i sapuni koji imaju prirodan sastav mogu da sadrže sastojke poput sirćeta i limuna koji mogu da isuše ruke i da izazovu pucanje kože.

Pravi savjet? Možda biste željeli da uložite u komplet rukavica za pranje posuđa kako biste zaštitili ruke dok perete posuđe. Ali ne zaustavljajte se na tome: Zašto zaštititi ruke samo od potencijalnih agresora, kada ih možete istovremeno navlažiti?

Nanesite masku za ruke dok perete posuđe

Ako imate malo dodatnog ulja za jelo, pokušajte da ga nanesete na ruke prije nego što navučete rukavice. Bilo koje organsko ili nerafinisano – koristiće.

– neka od naših omiljenih uključuju ekstradjevičansko maslinovo ulje, koje sadrži visoku dozu vitamina E;

  • – kokosovo ulje, koje može pomoći vašoj koži da pojača proizvodnju kolagena i može poboljšati nivo vlage i funkciju barijere; ulje avokada, koje sadrži oleinsku kiselinu i mononezasićene masti;

    – i bademovo ulje, koje je protivupalno i može pomoći u sprečavanju strukturnih oštećenja izazvanih UV zračenjem.

    Ne samo da sama ulja pružaju lipide i antioksidanse koji omekšavaju kožu, nego i sparna, pjenasta voda odvodi ovu mini masku korak dalje: para povećava propustljivost kože, što može pomoći da ova zdrava ulja prodru dublje u pore za meku bebinu kožu. Nakon što se sve posuđe izriba i osuši, skinite rukavice i utrljajte višak ulja. (ddl.rs)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,