Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Za sve nesretno zaljubljene: Odljubite se uz pomoć genijalnog psihološkog trika

Preuzmite sliku

Poslije užasnih raskida je normalno i dalje imati osjećanja prema bivšim partnerima.

Nekada je potrebno jako mnogo vremena da biste prevazišli te emocije i nastavili dalje.

Kako se odljubiti?

Čovjek koji je začetnik pravca psihologije veza – John Alex Clark je otkrio neke tehnike koje će vam pomoći da stanete na noge i odljubite se. Da, moguće je i to uz pomoć takozvanog klasičnog uslovljavanja.

“Prevazilaženje raskida može biti teško kao prestanak pušenja. Kada osoba odluči da prestane s navikom poput pušenja, prvih nekoliko dana je uvijek najteže. Na sreću vremenom, uz strpljenje i vježbu postaje lakše”, kaže Clark.

 • Poslije raskida ćete uvijek imati nešto što vas podsjeća na bivše. To može biti mjesto, hrana, pa čak i neko vrijeme u toku dana. Bivši je bio dio vašeg života, pa je normalno da vas te stvari podsjećaju na njega.

  Da biste se odljubili morate uništiti te asocijacije.

  Ljudi obično prave mentalne veze između dva iskustva, povezuju jedno sa drugim. Određene situacije i mjesta mogu da pokrenu emotivni odgovor koji je zasnovan na prethodnim incidentima.

  Ukratko morate u sjećanju razdvojiti ta mjesta, hranu ili vrijeme od svog bivšeg. Na primjer ako ste vas dvoje uvijek odlazili u jedan restoran, odlazak na to mjesto poslije raskida je bolno jer ga vidite svuda.

  Umjesto da izbjegavate restoran kao kužan, razmišljajte o dobroj hrani i prijateljskoj atmosferi koja vlada u njemu.

 • Svako pozitivno iskustvo koje povežete s tim mjestom koje vam je “rak rana” je znak da manje patite. Nova, prijatna iskustva zauzimaju mjesto bolnih uspomena i polako restoran nećete povezivati samo s bivšim.

  Svaki put nastavite s istom vježbom i bol koji se vezuje za neko mjesto će se umanjivati, a zamijenit će ga pozitivne emocije.

  Clark je svjestan da ova tehnika klasičnog uslovljavanja neće biti laka svakoj osobi niti će imati isti pozitivan rezultat na bilo koga. Zato morate “zagnjuriti” u bol, ali vremenom pokušajte da se mrdnete s mjesta tako što nećete povezivati razne stvari sa bivšim. (noizz.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,