Petak, 10. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Za sve ljubitelje enterijera: U svoj dom unesite nijanse sive

Ukoliko ste ljubitelj enterijera, vjerovatno ste primijetili da su sivi tonovi postali jedni od omiljenih kada su u pitanju neutralne boje.

Bež i boja hrastovine i dalje važe za najzastupljenije u domovima, međutim siva donosi osvježenje koje smo čekali. Bilo da se odlučite za hladne tonove ili za greige, nećete pogriješiti, a ukoliko ostanete sa nama i u nastavku otkrićete zašto.

Kako se bliži proljeće i mnogi od vas razmišljaju o opremanju ili renoviranju stana, današnji tekst smo posvetili upravo vama.

Nije lako odabrati boju za zidove, namještaj i detalje tako da prostor djeluje prijatno i svedeno. Potrebno je razmišljati na duge staze, te biti praktičan, zato je naš prijedlog siva boja.

 • Neke od glavnih prednosti jesu što je laka za održavanje, kao i kombinovanje sa drugim nijansama spektra. Međutim, ona nudi još puno pozitivnih strana, a mi smo u redovima koji slijede izdvojili neke od njih. Pored toga, saznaćete i kada i kako da je primijenite u vašem prostoru.

  Za početak, dobro se upoznajte sa svim nijansama sive koje postoje. Ovaj korak je važan zbog dinamike enterijera, kako ne bi preovladavali isključivo hladni tonovi. U uvodnom dijelu već smo spomenuli greige, koja nastaje dodavanjem bež ili braon boje.

  Na ovaj način dobijate nešto topliju nijansu sive, koja će se lijepo uklopiti sa ostatkom dekora. Ukoliko niste sigurni da li umijete da razlikujete hladne od toplih tonova, posavjetujte se sa stručnjakom za boje. Često se dešava da dvije nijanse nisu kompatibilne, te je krajnji rezultat loš.

 • Također, pronađite pravu zamjenu za crnu i teget, a naš prijedlog su ugljani tonovi. Prostorije neće djelovati suviše zatvoreno ili sumorno, a najbolje je da tapacirani namještaj i tepisi budu upravo te boje.

  Kada su u pitanju podtonovi sive, oni igraju veliku ulogu, a najčešće naginju ka plavoj, braon ili zelenoj nijansi. Pustite mašti na volju i zaboravite na priče o tome kako je siva konzervativna boja. Ako na umu imate kombinovanje različitih boja u enterijeru, igrajte na sigurno i odaberite sivu kao jednu od njih.

 • Sa druge strane, ne zaboravite da je siva neutralna boja, pa izbjegavajte kombinovanje namještaja i detalja u bež boji. Znatno bolji efekat postiže se odabirom jedne od njih. Siva nas podsjeća na more i prirodne elemente, tako da boravak u prostoru u kome ona preovlađuje budi zen osjećaj. Međutim, pazite da ne previdite komade namještaja te boje, kao što su peć ili radna površina u kuhinji. Takođe, razmislite i o tome koliko brzo bijeli zidovi posive uslijed zagađenja. To je važno kako biste napravili balans, i izbjegli jednoličan efekat.

  Jedna od ideja za razbijanje monotonije jeste kombinacija u boji slatkiša, a za to vam mogu poslužiti pink, žuti ili plavi tonovi. Takođe, crno-bijeli detalji svakoj prostoriji daju originalni pečat. (Novosti)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,