Četvrtak, 22. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Za sretnu vezu su dovoljne samo dvije stvari

Kako izgraditi jednu snažnu i sretnu vezu…

Za snažnu i dugovečnu vezu, kao i za sve ostalo u životu, potrebni su veliki rad i konstantan trud sa obje strane. Međutim, iako ove dvije stvari mogu zvučati previše naporno za dvoje koji su tek stupili u vezu, one i nisu toliko strašne.

Naučnici su otkrili da postoje dvije osnovne odlike koje definišu sretne veze. Te dvije odlike svi treba da uvrstimo i da ih koristimo – ljubaznost i velikodušnost.

Psiholozi Julie i John Gotman su nakon nekoliko decenija istraživanja i nekoliko hiljada parova koji su učestvovali u njemu, otkrili da je ljubaznost ono što “lijepi parove”. Pored emotivne stabilnosti, ova odlika je najvažniji faktor u uspješnim brakovima.

Najteže vrijeme za praktikovanje ljubaznosti je naravno, kada upadnete u raspravu sa vašim partnerom, ali je istovremeno taj momenat i najvažnije vrijeme da budete ljubazni. Pokazivanjem i “ispuštanjem” bijesa i agresije možete izazvati nepopravljivu štetu vašoj vezi.

Ljubaznost ne znači da ne treba da iskazujete svoj bijes, već promjenu načina na koji ćemo ga pokazati nekome. Možete “baciti koplje” na vašeg partnera ili mu na fin način objasniti zašto ste ljuti i povrijeđeni – što predstavlja ljubazniji način. (zenskimagazin.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,