Srijeda, 10. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Za seksualnu ovisnost kriv je ovaj hormon

Preuzmite sliku

Ovisnost od seksa zaista postoji, a naučnici za to okrivljuju jedan poseban hormon.

Naime, u pitanju je hormon koji nas podstiče da se mazimo i razmjenjujemo nježnosti sa partnerom – oksitocin.

Uprkos tvrdnji da je jedan od 10 muškaraca i jedna od 12 žena ovisna od seksa, mnogi odbijaju da povjeruju da je to zaista jedan od oblika ovisnosti i da zaista postoji kao takav. Naučnici su sada došli do saznanja zašto se ova ovisnost uopšte javlja i oni misle da je za to krivac porast hormona oksitocina u tijelu. Ovaj hormon neki nazivaju i “hormon maženja” i kažu da čini ljude bliskijima, prenosi Super žena.

Oni koji imaju povišen hormon oksitocin u tijelu osjećaće privlačnost prema nekoliko ljudi u isto vrijeme, što ih kompulsivno vodi u potragu za seksom, piše Daily Mail. Hormon čini i da seks bude uzbudljiviji.

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Švedskoj obuhvatilo je 60 odraslih ljudi, uglavnom muškaraca, koji su tretirani zbog seksualne ovisnosti.

“Mnogi ovisnici ne mogu da kontrolišu svoje ponašanje i to može da ima negativan uticaj na njihove živote, od razorenih veza i brakova pa sve do depresije i anksioznosti”, rekao je profesor Juši Jokinen.

Prema njegovim riječima, seksualna ovisnost je medicinska dijagnoza koja ima neurobiološki uzrok. Prošle godine Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je po prvi put ovisnost od seksa za mentalni poremećaj.

Ovo istraživanje imalo je za cilj da pokaže kako kognitivna bihevioralna terapija, koja smanjuje oksitocin, pomaže ovisnicima da promijene svoje ponašanje i može da dovede do novog lijeka koji blokira ovaj problematičan hormon u ovim slučajevima. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,