Srijeda, 28. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Za samo 5 minuta: Trik kojim se služe Italijani kako bi jela imala više okusa

Gremolata je italijanski klasik koji se radi od tek nekoliko sastojaka i dodaje brojnim jelima kako bi istaknuo mediteranske okuse i arome.

Osnovni recept uključuje sitno sjeckani češnjak i peršun te naribanu limunovu koricu, a kuhari potom dodaju i ostale sastojke prema inspiraciji. Jedno od tipičnih jela u kojima možete pronaći gremolatu je ossobucco alla milanese u bukvalnom prijevodu „kost s rupom“, koja se poslužuje uz milanski rižot.

Radi se o telećoj koljenici kojoj specifični okus daje moždina. Gremolata se dodaje kao završni dodatak kako bi se dobila osvježavajuća, ali i aromatična nota jer nakon duge termičke obrade ossobucco nema svježih začinskih mirisa. Gremolata je idealan začin za jela koja se dugo kuhaju ili peku, poput gulaša, umaka i juha  ali i pečenoj ribi ili mesu. Odlična je u kombinaciji s pečenim jajima ili prženim povrćem, kao i dodatak tostu s avokadom.

  • Italijani je dodaju i u salate od slanutka, tjestenine ili krumpira, a pruža i sjajan okus prilozima kao što su palenta, riža ili tjestenina. Gremolatu možete pripremiti i pomiješati s maslinovim uljem kako biste je lakše dodali jelima, a pospremite li je u staklenkama izdržat će oko tjedan dana. Kuharica Nigella Lawson u gremolatu voli dodati crne ili zelene sjeckane masline, kao i ljutu papričicu. Zatim dodaje i maslinovo ulje te je poslužuje uz mozzarellu i tost.

    Sastojci za gremolatu: 1 svežanj peršuna, 2 češnja češnjaka, 1 limun , sol, biber

    Priprema: Što sitnije nasjeckajte peršun i češnjak pa naribajte limunovu koricu. Promiješajte, posolite i popaprite te prema želji dodajte koju kap limunova soka.

    Savjet: Prema želji možete dodati i pola šolje maslinova ulja, kao i prstohvat chillija. (punkufer.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,