Subota, 26. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Za ovisnike i zaljubljenike u kafu: Super recept za pripremu ledene kafe kod kuće

Ovisnici i zaljubljenici u kafu, ljeti se obično prebacuju na ledenu kafu.

Međutim, ne morate ići u kafić kako biste uživali u njoj. Ledenu kafu vrlo jednostavno možete napraviti i sami kod kuće. Postoji nekoliko načina kako pretvoriti toplu kafu u ledenu. Bez obzira koristite li mljevenu ili zrna kafe, sve se svodi na jednu metodu: puno leda.

Prvo skuhajte jaču kafu, tako da koristite istu količinu kafe kao i inače, ali upola manje vode. Kada je gotova, vruću kavu ulijte u šolju koju ste napunili s puno kockica leda. Primijetit ćete kako se kockice leda otapaju, što će malo razrijediti kafu i dovesti je do sobne temperature. Nakon nekoliko minuta, kada led počne plutati, a ne topiti se, kafu ulijte u novu šolju s ledom. Po želi dodajte šlag ili šećer. Promiješajte i uživajte u svojoj ledenoj kafi.

Ako želite ekstra ledenu kafu, ponovite ove korake, a zatim ledenu kafu zajedno s ledom prelijte u shaker prije nego što dodate šlag i šećer. Protresite nekoliko sekundi. Također je možete ostaviti i u zamrzivaču nekoliko minuta dok ne bude dovoljno hladna. Popijte je taj isti dan. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,