Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Za one koji nemaju inspiracije: Ovo je brza i lagana večera kojom ćete oduševiti goste

Preuzmite sliku

Ponekad se bolje vratiti osnovnim namirnicama i provjerenim receptima.

Ovaj slijed prati upravo tu filozofiju. Juha od karfiola odlično će poslužiti kao uvertira u nešto modernije glavno jelo bazirano na tri klasične namirnice koje svi vole.

Krem juha od karfiola

Kremaste juhe idealne su za hladne mjesece jer osim što su ukusne i griju, osiguravaju prijeko potrebne hranjive tvari. Sve što vam treba za ovu krem juhu su glavica karfiola, litra povrtnog temeljca, crveni luk, suncokretovo ili maslinovo ulje, dvije kašičice sitnih zobenih pahuljica i začini po želji. Na ulju dinstajte luk narezan na veće komade, dodajte karfiol isto narezan na veće komade, malo posolite i kratko propirjajte. Podlijte temeljcem. Kada zakipi dodajte zobene pahuljice i kuhajte dok povrće ne omekša. Izmiksajte štapnim mikserom, vratite na vatru nakratko i dodajte začine po želji.

  • Svinjski kotleti punjeni krompirom i sirom

    Dobar komad mesa oduševit će svakog gosta. Još kad mu dodate krompir i topljeni sir, dobili ste glavno jelo o kojem će se pričati. To je svakako jelo uz koje ćete svoje goste morati podsjećati da ostave mjesta za desert. Pravite li večeru za četvero, od sastojaka će vam trebati četiri svinjska kotleta debljine oko 2 centimetara, dva srednje velika krompira, 150 grama topljivog sira (važno je da veća količina sira bude neutralnijeg okusa, a manji udio da sadrži začinjeniji i aromatičniji sir) te tri žlice otopljenog maslaca.

    Zagrijete pećnicu na 200 Celzijevih stepeni, a u svinjskim kotletima napravite ‘džep’ za punjenje. Ogulite krompir i narežite ga na ultra tanke kriške od svega nekoliko milimetra debljine.  Papirnatim ručnikom odstranite višak vode iz krumpira. Krumpire pomiješajte s naribanim sirom, soli i paprom, te jednom žlicom otopljenog maslaca. Napunite džep u svinjskom kotletu ovako pripremljenom smjesom dok ne potrošite sve sastojke. Vanjsku stranu kotleta dodatno posolite i popaprite. Pecite kotletu na limu za pečenje kojeg ste ‘namastili’ s dvije kašike otopljenog maslaca na 200 stupnjeva Celzija oko 40 do 50 minuta.

  • Pohovane jabuke

    Jabuke je moguće kupiti tokom cijele godine, no posebno ih volimo jesti u toplim desertima pa nas često asociraju na jesen. Ovaj desert brzo je gotov, ali toliko ukusan da se tražiti porcija više. Trebat će vam tri veće jabuke, dva jaja, 20 dag oštrog brašna, dvije velike kašičice ruma, 2 dcl mlijeka, 5 dag šećera, prstohvat soli, 10 dag škrobnog brašna i 1 dcl masnoće po želji.

    Razmutite dva jaja. Dodajte sol, šećer i rum pa dobro promiješajte. Ubacite oštro brašno i mlijeko pa izmiješajte da dobijete glatku smjesu bez grudica. Smjesa mora biti gušća od one za klasične palačinke. Jabuke ogulite i operite. Prepolovite ih, a zatim jednostavno nožićem ili minijaturnim kalupom za rezanje keksa odstranite tvrdu sredinu s košticama. Uvaljajte ih u škrobno brašno.

    U zdjeli ili dubljoj tavi za prženje zagrijte odabranu masnoću na srednje jakoj vatri. Polovicu jabuke umačite u smjesu, malo protresite da se ocijedi višak i pažljivo spuštajte u tavu. Pržite kratko sa svake strane dok ploške ne poprime zlatnožutu boju. Stavite ih na tanjir obložen kuhinjskim ubrusima kako bi se upio višak masnoće. Poslužite sa šećerom u prahu ili cimetom.  (punkufer.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,