Subota, 4. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Vrijeme na internetu prođe začas: Pet načina da naučite nešto novo

Vrijeme na Internetu proleti za tren oka. Sate možemo da utrošimo pregledajući zanimljive stranice. Nažalost, većina nas troši vrijeme na, da kažemo gluposti, odnosno stvari koje odmah zaboravi. 

To ne mora da bude tako. Na Internetu može svašta novo da se nauči,  ne samo stvari korisne za karijeru, već i nešto za svoju dušu.

Izlistaćemo nekoliko načina na koje je to moguće, a vi se potrudite da primijenite barem neki od njih.

1) Online kursevi

Na internetu postoji sijaset besplatnih kurseva. Na primjer, imate mogućnost da slušate predavače sa najboljih svjetskih univerziteta. Google nudi besplatne kurseve veb analitike. Microsoft organizuje akademiju sa mnoštvom obuka. Tu su i kursevi jezika, na primjer, njemačkog ili ruskog. Možemo da nabrajamo u nedogled, ali u zavisnosti od vaših interesovanja, definitivno možete da nađete nešto što bi vas zanimalo, piše interzanatlija.com.

2) Video predavanja

Na Jutjubu ne morate da provodite vrijeme gledajući smiješne klipove. Tamo postoje i predavanja stručnjaka na raznorazne teme, ali i uputstva za praktične stvari. Možete naučiti kako da napravite sto, očistite klimu, popravite automobil. Potrebno je samo da malo dublje pretražite sajt u skladu sa svojim interesovanjima. Pored Youtube-a, preporučujemo i TED predavanja, koja će vas sigurno natjerati da na neke stvari gledate drugačije.

3) Aplikacije

Nešto novo možete saznati i preko specijalizovanih aplikacija ili programa. Na primjer, aplikacija Sololearn i sajt Codeacademy imaju odlične interaktivne tutorijale.

4) Podkasti

Postoji veliki broj podkasta na mnogim jezicima, i oni vam sigurno mogu pomoći da proširite znanja i čujete raznorazna mišljenja. Popularne android aplikacija za podkaste su Sticher, Podcast Addict i Podcast Republic.  Potrebno je, doduše, malo vremena da pronađete ono što vam se sviđa, jer ćete se odmah pogubiti u velikom izboru. Mi preporučujemo Den Karlinov podkast o istorijskim događajima, na primjer.

5) Diskusije

Mnogo toga može da se nauči diskutujući sa osobama koje imaju ista interesovanja. Stoga vam preporučujemo da potražite neki forum sa temama koje vas interesuju. Tu su i sajtovi Stack Exchange ili Quora gdje korisnici na inovativan način diskutuju i pomažu jedni drugima da riješe probleme iz raznoraznih oblasti. Postoje i mnogobrojne grupe na Fejsbuku, gdje interakcijom sa ostalim članovima možete proširiti svoje vidike.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,