Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Vožnja bicikla loša za seksualni život žena

biciklo-djevojka
Preuzmite sliku

Volite voziti bicikl ili \'spinning\’ treninge u teretani? Možda je vrijeme da razmislite o mijenjaju omiljene rekreacije. Vožnja bicikla upravo je postala ženski neprijatelj.

\"biciklo-djevojka\"Preciznije, tradicionalna sjedala na biciklima mogu utjecati na seksualno zdravlježene. Prethodna su istraživanja pokazala da su tvrda sjedala povezana s erektilnom disfunkcijom kod muškaraca, ali se sada pokazalo da i kod žena postoji rizik.

U čemu je problem? Kada sjedimo na biciklu, živci i krvne žile u ganitalijama su stisnuti. Istraživači s Yalea već su 2006. godine otkrili da biciklistkinje imaju manje osjeta na genitalijama od trkačica.

Ovoga puta, stručnjaci s Yalea proučavali su 58 žena koje su vozile bicikl najmanje 16 km tjedno.

Sudionice su pedalirale na biciklima u laboratoriju, na njima prilagođenom položaju sjedala i visini volana, kako bi što vjernije imitirale svakodnevnu vožnju. Istraživačima su govorile kada su osjećale bol, trnce ili peckanje kao rezultat sjedenja na biciklu.

Zanimljivo, i ručke su imale veliku ulogu. Što su niže postavljene, to se žena više mora sagnuti prema naprijed, povećavajući tako pritisak na meko tkivo i smanjuje osjet u genitalijama.

Kako bi se umanjio problem, istraživači savjetuju korištenje sjedala bez \'nosa\’.

Izvor: InfoBar / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: