Petak, 21. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Volite tost s topljenim sirom? Bit će još bolji ako dodate ovaj sastojak

Preuzmite sliku

Australski gastro kritičar i kolumnist Tristan Lutze otkrio je nedavno da se jedno od najomiljenijih comfort jela, koje ne može biti jednostavnije, zapravo često radi na pogrešan način.

Topli sendvič napravljen od dvije šnite tosta i topljenog sira čini se kao kombinacija s kojom se ne može pogriješiti, ili ipak…?

Tristan kaže da se umjesto maslaca, koji se obično maže na vanjski dio tosta, treba mazati majoneza. Da, ovaj sastojak, koji mnogi vole dodati unutar sendviča kada je gotov, ipak bi se trebao stavljati na vanjski dio i onda pržiti ili tostirati sa svake strane.

  • Zahvaljujući majonezi, tost će se ravnomjerno ispeći, bit će još hrskaviji nego kada se koristi maslac, a smanjuje se i rizik od toga da zagori. Inače, FSA (Food Standards Agency) objavila je da zagoreni tost može povećati rizik od raka zbog akrilamida. Akrilamid je kemijski spoj koji se pri povišenim temperaturama može formirati u hrani bogatoj škrobom.

    Nastaje iz njenih prirodnih sastojaka (reducirajućih šećera i aminokiselina), tijekom termičke obrade na temperaturama iznad 120°C (npr. prilikom prženja i pečenja). Veće količine akrilamida formiraju se u hrani koja se termički obrađivala duže vrijeme, na što ukazuje tamnija površina hrane. Hrana u kojoj se akrilamid najčešće može naći su hljeb, prženi krompir, čips, žitarice za doručak, keksi, krekeri, kafa i sl.

    Stoga se u slučaju akrilamida primjenjuje princip predostrožnosti – izbjegavanje konzumacije hrane s utvrđenim količinama akrilamida koje su veće od količina preporučenih zakonodavstvom. (vecernji.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,