Ako spadate u grupu ljudi koji vole prženi pomfrit i krompiriće, imamo lošu vijest.
Uvaženi profesor s Harvarda i stručnjak za nutricionizam Erimm Rimm iznio je teoriju prema kojoj bi jedna porcija krompirića trebala sadržati samo šest komada.
Rimm, naime, krompiriće definiše kao “skrobnu bombu” i tvrdi da trebate ograničiti njihovu konzumaciju po porciji ako želite izbjeći bolesti srca.
“Smatram da bi bilo dobro kada bi se uz jelo servirala salata i šest krompirića”, izjavio je u razgovoru na New York Times.
Krompir je, pojašnjava Rimm, jedna od najlošijih vrsta povrća u smislu hranjivih materija, a kada mu uklonite koru i prepržite ga u ulju te dodate sos poput kečapa, bukvalno imate nezdravu kalorijsku bombu na tanjiru.
Rimmove riječi u skladu su s rezultatima istraživanja prema kojem ljudi koji izbjegavaju pržene krompiriće u prosjeku žive šest mjeseci duže, a oni koji ih konzumiraju dva ili tri puta nedjeljno, imaju veći rizik od dijabetesa, gojaznosti i kardiovaskularnih bolesti.