Nedjelja, 4. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

Volite čvrsto vezane repove? Na taj način uništavate svoju kosu

Preuzmite sliku

Ako ste ikad osjećali bol u kosi dok ste imali čvrsto zategnut rep ili punđu, znate koliko to može biti iritantno.

Međutim ta bol se može pojaviti i nakon otpuštanja frizure. Taj osjećaj nategnutosti kose i peckanja u skalpu zapravo se javlja uslijed pritiska na živce.

– Folikuli su jedni od prvih receptora osjećaja. Vaša kosa je dio živčanog sustava. Zato, kad je zategnete u čvrst rep vršite pritisak na završetke živaca na korijenu folikula – ispričala je dr. Angela Lamb, direktorica Dermatološkog fakulteta West Mount Sinai.

 • Jessica Wu, dermatologica iz Los Angelesa pojasnila je da se kosa s vremenom navikne na određenu poziciju u kojoj kosa stoji.

  – Živčani završetci se nakon nekog vremena naviknu biti u određenoj poziciji i ne odgovara im promjena te pozicije, tako da kad skinete punđu ili rep, živčani završetci se ponovo stimuliraju i skalp postaje osjetljiviji – nadopunjava Wu.

  Međutim, ako to radite često, posljedice postoje i nisu lijepe, dodaje dr. Lamb,

  – Često zatezanje kose može uzrokovati alopeciju, gubitak kose, koja se pojavljuje kod 70 posto muškaraca i 30 posto žena. Konstantno nošenje podignutih frizura povećava rizik od ispadanja kose zbog napetosti i stresa kojeg folikuli podnose prilikom promjene pozicije kose, a i neko vrijeme nakon. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,