Ponedjeljak, 20. Maj 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Vodič za spajanje namirnica i začina: Kada koristiti kurkumu, bosiljak, curry, bijeli luk, papriku i biber?

Važno je znati spojiti začine s namirnicama jer tek tada dolazi do savršenstva okusa. Začini ističu okuse koje neke namirnice već imaju u sebi te ih uravnotežuju. Spojite namirnice s pravim začinima i učinite vašu ukusnu klopu još ukusnijom!

Kurkuma – zvijezda svakog indijskog jela

U Indiji se kurkuma uvijek dodaje na samom početku kuhanja i sotira se s ostalim začinima kao što su bijeli luk i đumbir. To omogućava otpuštanje kurkumina koji otapa masnoće. Nutricionisti savjetuju da se miješa s crnim paprom kako bi se njena vrijednost u potpunosti iskoristila. Još jedan popularan način korištenja kurkume je u izradi zlatnog mlijeka.

Zlatno mlijeko se radi tako da se u mlijeku, na laganoj vatri, krčkaju kurkuma, med i par zrnaca crnog papra.

  • A šta kurkuma najbolje ljubi? Riža je svakako jedna od namirnica koju kurkuma voli. Osim što joj daje intenzivno žutu boju, njen topao i lagano papren okus ju savršeno ”podiže”. Također, kurkumu stavite i u vašu fritaju ili kajganu. Ako kurkumu inače ne koristite u jelima, ovo je savršen način da započnete. Boja će biti poznata, a okus suptilan te neće umanjiti okus jaja. Kurkuma nije nepoznanica ni u suhim ili mokrim marinadama za meso.

    Pogotovo ako se radi o peradi, a uvelike kad je riječ o piletini. Ako pripremate cijelo pile u rerni, natrljajte ga marinadom od kurkume, korijandera, bijelog luka, luka, kumina i crnog papra. Korica će biti savršeno hrskava, a piletina odlične boje! Ako vašu super hranu želite učiniti još više super, spojite cvjetaču i kurkumu. Spoj jednog i drugog je savršen način borbe protiv upalnih procesa u tijelu!

    Bijeli luk – malo ko ga ne voli

    Ko bi mu odolio kad tako dobro ide uz puno toga. Sir i vrhnje s bijelim lukom – savršen spoj, umaci za tjestenine, rižota, juhe, variva, gulaši, marinade za pečenja, pečenke našpikane bijelim lukom, a kad je riječ o savršenom triju: policama krumpira, špeku i češnjaku ili pečenim rogama s bijelim lukom, prihvaćamo svaki rizik društvenog neprihvaćanja ovog mnogima omiljenog začina. Kad pomislimo na bijeli luk, pomislimo na morske plodove.

    Pečena plava ili bijela riba s umakom od maslinovog ulja, peršuna i bijelog luka je nezaobilazna, a bijeli luk dobro ljubi i lignje, hobotnicu, školjke.

    Dobar je i u kruhu, stavlja se u slavnu focacciu, a divan je i na prepečenoj bruschetti koju ste prethodno namazali s malo maslinova ulja. Ako govorimo o bijelom luku u prahu, on se jelu dodaje na samom kraju kuhanja.

    Odličan je začin za meso, pogotovo ono koje se peče na roštilju jer bijeli luk u ovakvom obliku ne gori kao onaj svježi. Isto tako, prahom se može začiniti povrće prije pečenja i tada mu nije potrebno dodati ni sol jer će češnjak dati sve potrebne okuse i aromu.

    Crni biber – eksplozija okusa u malenoj kuglici

    Crni biber je neizostavan u svakoj kuhinji, o tome ne moramo ni pisati. Pokušajte koristiti biber u zrnu koji ćete samljeti u jelo baš kada je potrebno. Biber je jedan od prvih začina koji smo uvezli iz Azije u Europu. Crni, crveni, zeleni i bijeli biber, sve ih možete koristiti! Zanimljiviji su zbog svoje boje, ali znajte da su svi manje aromatični od crnog bibera. Zanimljivo i dobro je znati da crni biber izgori na temperaturi višoj od 160°C, zato ga dodajte na kraju pečenja. A s čim se crni biber najbolje slaže?

    Nezaobilazan je kad je u pitanju špinat na mlijeku ili blitva s krumpirom koju volimo jesti s ribom.

    I nemojte štedjeti! Isto vrijedi i za gljive svih vrsta, trubice, šampinjone, lisičarke, a posebno vrganje. Mljeveni biber je savršen za suho mariniranje crvenog mesa jer stvara ”oklop” koji na visokoj temperaturi, posebno prilikom pripreme steaka, postaje savršeno hrskav.

    Jedan od neobičnijih načina korištenja papra jest u receptu s acetom balsamicom i jagodama. Svježe jagode mogu se posuti s malo šećera i papra te ostaviti da se, uz miješanje, pola sata mariniraju u acetu balsamicu.

    Bosiljak – svjež i savršen uz tjesteninu

    Ime bosiljak dolazi od grčke riječi basileus, što znači kralj, budući da su ga još i stari Grci smatrali kraljem začina. Ako često pripremate specijalitete talijanske kuhinje, onda znate da je bosiljak nezamjenjiv začin u umacima za tjesteninu. Konkretno govorimo o pestu genovese, koji se osim s tjesteninom može služiti i s njokima ili krumpirovim tijestom u nekom drugom obliku. Bosiljak jako voli i tjesteninu i krumpir.

  • Njegova svježina umanjuje težinu namirnica bogatim ugljikohidratima. Pred kraj se obavezno dodaje kad je u pitanju priprema šalše. Također, jela koja uključuju rajčice ili jaja rijetko se poslužuju bez bosiljka. Salata s mozzarellom, rajčicama i bosiljkom je omiljena u Italiji, a vrlo često se stavlja i u focacciu. Ipak, ako nemate svježeg bosiljka, kao alternativa može poslužiti i sušeni.

    Slatka paprika – ljubi i meso i ribu i povrće

    Kad pomislimo na slatku papriku, odmah nam na pamet pada hrpa slavonskih i baranjskih recepata poput fiš paprikaša, čobanca, perkelta, pilećeg paprikaša i kulena. I zaista, ona je neizostavna u svim tim jelima. Ona je jedan od rijetkih začina koji savršeno ljubi riječnu ribu, perad i crveno meso te povrće.

    Kad je u pitanju riječna riba, dobro je odabrati deveriku ili šarana, masniju ribu robusnijeg okusa koja bolja podnosi jaču aromu mljevene paprike. Povrće poput mrkve, pastrnjaka, cvekle, krompira jako voli dimljenu slatku papriku, a sigurni smo da je rijetko ko od nas ispekao krompir police u pećnici bez da ih je prije posuo s malo slatke mljevene paprike.

    Curry – mješavina divnih začina

    Curry je jedan od začina koji dobija sve važnije mjesto na našim jelovnicima. Posebno često ga se koristi u obrocima koji imaju azijske korijene, budući da ovaj začin i vuče porijeklo iz toga dijela svijeta. Curry je zapravo začinska mješavina, koja može sadržavati od 5 do 30 različitih začina.

    Osnovu većine curry mješavina čine korijander, kurkuma, kim i piskavica. Ovisno od recepture, dodatni sastojci mogu biti čili, đumbir, bijeli luk, komorač, klinčić, gorušica, kardamom, muškatni oraščić, cimet, crveni i crni biber. Iznimno ga vole žitarice, zato ga koristite u jelima s rižom ili kvinojom. Osim što će joj dati lijepu zlatnu boju, doprinijet će i živosti samog okusa.

    Curry prah voli i leću te slanutak (zato je neizbježan u pripremi hummusa), a u potpunosti će promijeniti okus piletine ili bilo koje druge peradi. Pospite ga i po pečenoj muškatnoj tikvi, njena slatkoća će se savršeno neutralizirati začinima u curry prahu. (jutarnji.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,