Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Vodič kroz omekšivače: Kad ga je previše i kad ga ne koristiti

Preuzmite sliku

Omekšivači se dodaju vešu i tkaninama prilikom završne faze pranja. Daju im posebnu “svježinu” i obogaćeni su mirisima.

Sadrže površinski aktivne tvari ili tenzide koji su nazvani kationski tenzidi. Imaju svojstva vezanja na negativno nabijene površine. Ovim je omogućen antistatički efekt koji je važan u tretmanu tkanina, a sličan princip se upotrebljava u regeneratorima za kosu.

Antistatički učinak je moguć jer tkanine poput pamuka i vune sadrže negativni površinski naboj pa vrlo rado “reagiraju” s pozitivno nabijenim tenzidima. Zato su kationski tenzidi našli svoju primjenu u omekšivačima tkanina. Također, nakon tretmana tkanine postaju hidrofobnije, odnosno odbijaju vodu pa se lakše suše i glačaju.

Ako se upotrijebi previše omekšivača, moguće je smanjiti moć upijanja vode, na primjer kod peškira.

Ovi se tenzidi lako i brzo vežu na tkaninu, a lako i brzo se ponovno skidaju u sljedećem ciklusu pranja. U pravilu su visokotoksični za mikroorganizme, a niskotoksični su za čovjeka i sisavce ako se ispravno koriste.

 • Najveća prijetnja čovjeku je kontakt kationskih tenzida s otvorenim ranama, očima i ostalim sluznicama, stoga takav kontakt treba izbjegavati. Jednako kao što se proizvođači moraju držati propisa, na potrošačima je da čitaju deklaracije i drže se uputa za korištenje proizvoda.

  Tenzidi mogu izazvati alergijske reakcije na koži, posebno kod ljudi s osjetljivom kožom.

  Mirise osjećamo različitio

  Omekšivačima za postojanost i dugotrajnost dodaju konzervanse koji mogu imati potencijalno toksične učinke i izazvati alergijske reakcije, a upozorenje je i na deklaraciji.

  Većini potrošača najvažniji sastojci su mirisi pa njima proizvođači privlače kupce. Međutim, pojedini miris svako će osjetiti, odnosno doživjeti drugačije. I mirisi mogu izazvati smetnje poput problema s dišnim sistemom i reakcije kože poput osipa.

  Savjetovati se s doktorom

  Pri korištenju omekšivača za veš dodatan oprez i savjetovanje s doktorima preporučuje se onima koji imaju određenu osjetljivost ili slabiji imunološki sistem te jetrenim bolesnicima. Omekšivače uvijek treba koristiti u propisanim količinama, a mjere bi trebale biti navedene na deklaraciji.

  Nadalje, treba pročitati na deklaraciji za koje vrste tkanina se ne preporučuje korištenje omekšivača. To su najčešće tkanine za sportsku namjenu, takozvana funkcionalna odjeća koja “diše”. Omekšivač bi mogao zatvoriti pore na takvoj odjeći i umanjiti njezinu funkcionalnost pa više ne bi “dobro disala”. 

 • Omjer kvalitete

  Silan – Ovaj omekšivač u obliku koncentrata ima istu vrstu tenzida kao i ostali u koncentraciji 5-15%. Parfumiran je, ali nije navedeno kojim mirisima. Konzerviran je protiv kvarenja.

  Ornel -I Ornel ima 5-15% kationskih tenzida. Ima konzervanse i nekoliko mirisnih sastojaka, a na deklaraciji piše da može izazvati alergijsku reakciju.

  Dax – Parfumiran je, ali nije navedeno kojim mirisnim sastojcima. Ima tri konzervansa protiv kvarenja te, kao i ostali, između 5 i 15 posto tenzida.

  Teta Violeta –  Osim mirisnih sastojaka, kao i ostali, ima 5-15% kationskih tenzida. I ovaj omekšivač je konzerviran te dermatološki testiran.

  Lenor Sensitive -Lenor Sensitive sadrži 5-15% kationskih tenzida, mirise i konzervans protiv kvarenja. Ne preporučuje se direktan dodir s kožom.

  Silan Supreme – I Silan supreme ima 5-15% kationskih tenzida. Ima i nekoliko mirisnih sastojaka te konzervans. Čuvati dalje od dohvata djece.

  Lenor Summer Breeze –  Lenor summer breeze, kao i sensitive, sadrži između 5 i 15 posto kationskih tenzida. Ima čak sedam mirisnih sastojaka.

  Coccolino Sensitive –  Coccolino Sensitive ima 5-15% kationskih tenzida, manje od 5% mirisa i konzervans, a navedeno je da može izazvati alergijsku reakciju.

  Coccolino sensitive pure –  Cocolino sensitive pure ima iste sastojke kao i Cocolino sensitive. Kod oba piše da zbog koncentrirane formule treba izbjegavati direktan kontakt s kožom. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,