Nedjelja, 26. Maj 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Vjerovali ili ne: Ovo je najluđi način da smršate, a morate da sjedite

Ovo je do sada najnevjerovatniji način da smršate. Naime prema istraživanju koje je sprovedeno gledanje horor filmova podstiče gubitak kilograma. 

U istraživanju su učestvovali pretplatnici na servis za filmove, koji su pogledali 10 različitih horora. Mjerili su im se otkucaji srca, količina udahnutog kiseonika i izdahnutog ugljen-dioksida.

Od svih 10 filmova, naučnici su utvrdili da film “Isijavanje” troši najviše kalorija, tačnije 184 tokom trajanja filma, što je jednako broju kalorija koji biste izgubili tokom 40-minutnog brzog hodanja.

Jedno starije istraživanje iz 2003. godine na Univerzitetu Coventry, pokazalo je da horor filmovi pomažu imunitetu da se bori protiv bolesti i infekcija jer pojačava cirkulaciju u tijelu.

Osim toga, utvrđeno je da ovi filmovi poboljšavaju raspoloženje.

– Istraživanje koje smo sproveli, pokazalo je da izloženost negativnim stimulansima poboljšava raspoloženje – rekla je sociolog Margy Kear, koja se bavi istraživanjem straha za “Viral Thread”. Naravno, kako je dodala, to se samo odnosi na ljude koji vole ovakav žanr filma.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,