Ponedjeljak, 15. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Vjenčanja na otvorenom: Najvažnije stvari za koje se morate pobrinuti ukoliko planirate slavlje pod vedrim nebom

Preuzmite sliku

Mnogi parovi koji su sudbonosno da trebali izgovoriti u aprilu i maju odgodili svu svoja vjenčanja za neka bolja vremena.

Oni koji to planiraju učiniti u bliskoj budućnosti imaju više sreće i moći će se okružiti svojom porodicom i prijateljima, ali uz određena pravila.

Ta pravila, odnosno preporuke, odnose se i na broj gostiju. Tako se preporučuje da na slavljima u zatvorenom prostoru bude maksimalno 100 ljudi, a na otvorenom maksimalno 300.

Postoje naravno i druge preporuke koje se, između ostalog, odnose na higijenu i držanje razmaka.

Kada je u pitanju već spomenuti broj gostiju, pod uvjetom da sanjaju veliko vjenčanje, u boljoj su poziciji mladenci koji svoj veliki dan planiraju proslaviti na otvorenom.

 • Ipak, vjenčanja na otvorenom osim predivnog ambijenta, zvjezdanog neba, svježeg zraka… sa sobom donose i dozu neizvjesnosti, najviše zbog vremenske prognoze, ali mladenci koji su se odlučili za ovu varijantu potvrdit će vam da postoji nešto čarobno u slavlju pod vedrim nebom.

  Najvažniji je plan B

  U slučaju bilo kakve vremenske nedaće morate biti sigurni da će vaši gosti biti na suhom i toplom. Zbog svega toga mladenci se rijetko odluče za vjenčanja na otvorenom jer je rizik puno veći, a dodatni stres im nije potreban.

  Oni koji se ipak odluče za vjenčanu zaabvu na otvorenom odabrate će nešto kao što su šatori, muzeji, parkovi, livade, dvorišta, plaže…

  I tada počinje veliki organizacijski posao jer morate pribaviti sve dozvole, inventar, catering, sanitarne čvorove i sl.

  Cijena takvih vjenčanja ne mora nužno biti viša od standardne restoranske, ali je nužan dodatni angažman samih mladenca i tima koji radi na vjenčanju.

  U jednom trenutku na red dođu i dekoracije, cvijeće, kutci za fotografiranja…

  Trendovi se naravno mijenjaju, plasiranjem noviteta na tržište, dobom godine ili jednostavno stilom koji se nametne u modi, ali u pravilu ljetna vjenčanja su uvijek slična.

  Odabire se prozračniji vizual, puno prozirnih vaza s bijelim cvijećem i sezonskim zelenilom, puno svjećica, puno bijele boje.. Uvijek se prostor popunjava lampicama, lampionima ili nekom neobičnom vrtnom rasvjetom. Oni malo romantičniji biraju pak neki mekani boho s poljskim cvijećem.

 • Dobre ideje

  Kutci za fotografiranja posljednjih godina neizbježan su dio vjenčanja, a na onima koja se održavaju na otvorenom čak su i popularniji.

  Ako je neka romantična priča onda napravimo repliku malog dnevnog boravka iz 50-tih s tepihom, fora foteljama, lampama….

  Svakako je preporuka da iskoristite potencijal prostora u kojem se nalazite. Ako je šuma onda neka vam ona bude poleđina ili more… I onda samo simpatično uklopite ostale detalje, naprimjer u šumi veliku ljuljačku obučenu u cvijeće, na plaži fora dasku za surfanje.

  Svrha ovoga je da se gosti dobro zabave fotografirajući se i da nose vedre uspomene na vaš dan.

  Još jedan zanimljiv dio je kutak dobrih želja

  Tu im gosti mogu ostaviti poklone, staviti zahvalnice da gosti uzmu, tu im mogu nešto pisati, crtati, ispunjavati upitnike i sve drugo što požele.

  Cijela priča može biti još zanimljivija

  Ako mladenci zajedno igraju golf u slobodno vrijeme, organizirat ćemo turnir u mini golfu, ako se zajedno bave keramikom gosti će sami izraditi svoje zahvalnice…. Vrlo bitno je da je večer u potpunosti personalizirana, da u svemu vidite mladence, a da se gosti osjećaju cijenjeno i željeno.

  Jako je važno zabaviti i mališane.

 • S njima uvijek možete napravi razne aktivnosti od puhanja balončića, hula hupa, preskakanja užeta do mirnijih aktivnosti kao što su bojanje, izrađivanje figurica od plastelina ili ako ih želite uključiti u večer organizirajte im natjecanje u plesu ili im dajte jednokratne fotoaparate da vidite svoj dan kroz njihove oči, nabrajaju ideje.

  Spremni na izazove

  Sve je moguće, ali uvijek je pitanje u kojem roku možete nešto napraviti, postoji li podrška za isto i naravno koji će budžet biti potreban. Nekada je on presudan, a nekad je dobra volja jedino što je potrebno da bakin štagalj pretvorite u divnu kulisu za jedno veselo country vjenčanje.

  Šta imati na umu?

  Mislite na komfor koji je najčešće nešto skromniji nego kad imate sve uvjete zatvorenih lokacija.

  Za ljetnih dana mislite o sjenama kako bi se gosti mogli sakriti od sunca. Stavite im lepeze ili suncobrančiće koji ujedno mogu biti zahvalnice.

  Na nekoliko punktova morate imati rashlađenu vodu. Možete primjerice imati male bočice personalizirane vašim etiketama u velikim kiblama s ledom.

  Upoznajte goste s činjenicom da je zabava na otvorenom kako bi prilagodili odjeću i obuću. Gosti moraju imati odjeću i obuću u kojoj mogu izdržati cijeli dan, a možete im napomenuti i da ponesenu nešto za navečer kada može biti prohladno.

  Ako imate dnevno vjenčanje onda svakako gostima dajte do znanja do kad očekujete da traje, tako da vam skupina njih ne ostane do jutra.

  Ako zabava ide i u noć ne zaboravite na komarce. Svijeće zamijenite onima protiv komaraca, a možete upaliti i baklje s eteričnim uljima te tako olakšati gostima boravak na otvorenome. (zadovoljna.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,