Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Vječita dilema: Ko treba da plati piće na prvom sastanku muškarac ili žena?

Preuzmite sliku

Uvijek postoji onaj neprijatan trenutak na prvom sastanku kada stigne račun, a muškarac i žena se pogledaju.

Ko bi trebalo da plati? To je jedna od najvećih dilema kada je u pitanju upoznavanje. Oko 55%  žena smatra da bi muškarac trebalo da plati na prvom sastanku, a 78% pripadnika jačeg pola slaže se sa tim, potvrdilo je zajedničko američko istraživanje web stranica za upoznavanje “JDate” i “ChristianMingle.com”, u kojoj je učestvovalo 2.700 ljudi.

,,Nekim muškarcima se podrazumijeva da je njihova obaveza da izmire račun, ali ako žena želi ili insistira na podijeli račun, to je njeno pravo koje treba poštovati. Najvažnije je da je oboma udobno.”, rekla je Rachel, američki bračni terapeut.

  • Kako izbjeći neprijatnu situaciju na prvom sastanku?

    Plaćanje računa jedna je od najčešćih dilema na prvom sastanku. Prema nepisanim pravilima, treba da plati račun onaj ko je pozvao, ali većina muškaraca i žena se složilo da to treba da bude gospodin. Ako vam je neprijatno, ponudite da vi pomirite račun ili ga bar podijelite na pola. Ako mu dozvolite da plati, pokažite zahvalnost i ne dozvolite da vas ucjenjuje time.

    Bez obzira na to da li se osjećate nelagodno ili ne želite da mu dugujete, najbolje je da podijelite račun, objasnila je Rachel. Takođe, ako znate da je njegova finansijska situacija gora od vaše, pristojno je platiti večeru. Plaćanje računa je svojevrsni test za drugi sastanak, odnosno da li će ga uopšte biti. Tako žene vide da li je muškarac materijal za vezu, da li je škrt i ima li dobre manire. (Telegraf.rs)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,