Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Visoke štikle, patike, baletanke: Šta izbor obuće otkriva o vašem karakteru?

Preuzmite sliku

Dajte djevojci prave cipele i ona će osvojiti svijet, govorila je Merilin Monro. Slažu se sa njom mnoge dame koje sa svojim cipelama imaju, neki bi rekli, bolesnu vezu.

Baletanke, visoke potpetice, patike, čizme iznad koljena – izbora je toliko, a prave su samo jedne. Baš te, omiljene, ne govore samo o vašem stilu i trenutnom raspoloženju, nego i o vašoj ličnosti, tvrde psiholozi.

Visoke štikle

Dama koja prednost daje vrtoglavim štiklama voli da bude u centru pažnje, pogotovo ako su cipele u jarkoj boji. Zadovoljna je svojim izgledom, zavodljiva i pomalo hirovita. Nasuprot tome, cipele sa niskom štiklom najprije će se svidjeti pomalo staromodnim djevojkama.

Platforme

Praktične i samouvjerene djevojke najprije će se odlučiti za platforme. Njihova parola je “što na umu, to na drumu”, zbog čega mogu povrijediti bližnje, ali namjere su im uvijek čiste. Nesebične su, uradiće sve za one koje vole. Mana je što su pomalo sujetne.

Ravne sandale

Aktivna, ekstrovertna, opuštena, pouzdana djevojka bira ravne sandale. Što je manje kaišića, ove osobine su izraženije. Ova djevojka je odličan prijatelj koji umije da sluša, pa je to razlog zbog kog joj se mnogi obraćaju kad im je potrebna pomoć.

Baletanke

Mada ortopedi upozoravaju da su baletanke manje zdrave za kičmu od štikli, biraju ih opuštene djevojke koje udobnost stavljaju na prvo mjesto. Prijateljski su nastrojene, pune razumijevanja, tolerantne i odgovaraju opisu “djevojke iz komšiluka”. Ne vole promjene. Za model sa isprepletanim kaišićima odlučiće se trendseterke.

Mokasine i “oksfordice”

Ove jednostavne ravne cipele biraju kreativne i nezavisne dame spremne na sve da bi postigle cilj. Kad su u pitanju osjećanja, ne vole da pričaju o njima, niti da ih objavljuju na sva zvona. Rezervisane su i u pogledu pokazivanja emocija u javnosti, ali to ne znači da nisu emotivne.

Duboke patike

Vole ih introvertne, ne naročito principijelne djevojke, niti lake za saradnju. Nasuprot uvreženom mišljenju da je riječ o vječitim djevojčicama, vlasnice dubokih patika su emotivno zrele. Ovo posljednje važi i za djevojke koje vole patike jarkih boja, ali zanimljivo je da one nisu ekstrovertne, niti otvorene za nova iskustva kako bi se moglo pretpostaviti na osnovu živopisne boje.

Kaubojke

Djevojka koja voli da se zabavlja preferira ovaj tip obuće. Ne voli mistifikaciju, niti fensi mjesta, opuštena je i prva će se naći na podijumu za igru.

Čizme

Klasične djevojke biraju čizme do koljena, dok par iznad koljena privlači dame koje vole glamur i odlično se osjećaju kad su u centru pažnje. Sada veoma popularne poluduboke čizme do gležnjeva vole spontane djevojke željne avantura. Nekima izgledaju pomalo agresivne, ali zapravo su energične.

A šta vole muškarci?

Patike – Kreativni tipovi koji ne vole posao od 9 do 17 časova prednost daju patikama nad ostalom obućom. Opušteni su, dobro se osjećaju u svojoj koži. Muškarci koji vole patike za trening u jarkim bojama imaju velika očekivanja od drugih, ali i od sebe. Odlučni su i neće se zaustaviti dok ne dobiju ono što žele.

Udobna, iznošena obuća – Najčešće je biraju ekstrovertni i emocionalno stabilni muškarci, dok s druge strane, uglancane, skupe cipele, opisuju pripadnika jačeg pola kome je stalo do mišljenja okoline, a u vezi je nesiguran i strahuje od napuštanja zbog čega može biti zavisan od partnerke.

Mokasine – Muškarac koji voli luskuz i pored sebe želi djevojku sa stilom bira mokasine. Ponekad prednost daje formi nad sadržajem i važno mu je da ostavi dobar utisak na okolinu. Mada voli da šarmira, nije nevjeran, zadivljeni ženski pogledi dovoljni su da mu nahrane sujetu, pišu Novosti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,