Četvrtak, 16. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Video koji slama srce: Dječak žrtva vršnjačkog nasilja u suzama zbog onoga što su mu uradili

Preuzmite sliku

Majka dječaka patuljastog rasta Quadena (9) podijelila je video koji razotkriva užasavajuće posljedice maltretiranja u školi, a sada se iz različitih dijelova svijeta javljaju želeći pomoći dječaku, piše 24sata.hr

Australka Yarraka Bayles iz prve je ruke iskusila grozne posljedice bullyinga nad vlastitim djetetom, koje u školi proživljava njen 9-godišnji sin Quaden. Dječak je rođen s dijagnozom Achondroplasia dwarfizam, poremećaju rasta kostiju zbog čega on ima normalnu veličine torza, a znatno kraće udove od prosjeka.

Koliko bullying utiče na Quadena, majka je otkrila u videu kojeg je snimila nakon što ga je pokupila iz škole, želeći upozoriti sve što žrtve vršnjačkog nasilja i njihovi roditelji proživljavaju te kako je nužno pozabaviti se tom temom puno više nego do sad.

Pogledajte video:

I sama u suzama, Yarraka je dodala da bullying vrijeđa cijelu njenu porodicu.

Otkako je objavila video u utorak, video je pregledan preko 17 miliona puta. Dječak i porodica dobili su veliku podršku javnosti, uključujućih onu australskih sportista te drugih slavnih ličnosti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Teuila Blakely (@teuilablakely) on

GoFundMe je zasad skupio oko 120.000 dolara s prvobitnom namjerom da se Quadena pošalje u Disneyland.

Vršnjačko nasilje doživjelo je tri četvrtine djece

Ruganje, isključivanje iz društva i krađa djetetovih stvari – samo su neki od oblika bullyinga s kojima se djeca susreću u školi. Tri četvrtine djece barem je jednom u životu doživjelo vršnjačko nasilje. Takvo ponašanje može rezultirati emocionalnim tegobama i problemima u ponašanju. Kako posljedica toga može se javiti agresija, usamljenost i depresija.

Djeca koja maltretiraju druge najčešće to rade da bi bila popularna, jer traže pažnju ili zato da bi sebe učinila važnijima nego što jesu. Maltretiranjem slabijih od sebe oni postaju moćniji i važniji.

Njihove su žrtve najčešće djeca koja su drugačija od njih, i to obično fizički slabija, mlađa te djeca koja se ne znaju izboriti za sebe i ona djeca koja se lako uznemiruju.

U koštacu s nasilnikom

Takvo ponašanje treba prijaviti odraslima, bilo roditeljima, profesorima ili ravnatelju. Time se nasilniku i svim ostalima koji se tako ponašaju jasno daje do znanja kako se njihovo omalovažavanje i maltretiranje neće tolerirati. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje