Četvrtak, 27. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Velika greška koju mnogi prave kad kupe sladoled u kutiji, evo kako je ispraviti

Preuzmite sliku

Ako sladoled ne namjeravate pojesti istog trena nakon kupnje, poželjno ga je spremiti na sigurno mjesto. Tačnije u zamrzivač.

Međutim nije svejedno gdje stavljate kutiju. Iako mnogi žele da im sladoled bude pri ruci, najbolje ga je staviti što je dublje moguće u zamrzivač. Na taj način smanjujete mogućnost da će se sastojak kutije lagano topiti svaki put kad otvorite zamrzivač.

Sladoled bi trebao imati vrlo kremastu teksturu. Međutim ako kutiju vadite iz zamrzivača i opet je stavljate unutra, ona će se promijeniti. Štaviše, sladoled će nakon nekog vremena biti pun ledenih iglica.

  • Svaki put kad se poveća temperatura sladoleda, ledeni kristali u njemu se rastope. I to nije ništa čudno niti loše ako planirate odmah pojesti svu količinu sladoleda.

    Ipak, ako ponovo zaledite taj djelomično rastopljeni sladoled, kristali će se ponovo formirati, ali ovoga puta bit će još veći i hrskaviji te će tako smanjiti kremoznost ledene poslastice i vaš užitak.

    Planirate li jesti sladoled u etapama, nakon kupovine ili izrade u vlastitom domu najbolje ga je podijeliti na manje porcije te staviti na duboko zamrzavanje. Pripazite da svaka kutija ima čvrst poklopac kako sladoled ne bi „pokupio“ miris zamrznutog mesa i povrća iz ledenice. (punkufer.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,