Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Velika greška: Hrana za koju mislite da je dijetna, a zapravo deblja

Preuzmite sliku

To što na nimirnicama piše da su dijetne ili “light” ne znači da ne debljaju.

Ako pokušavate smršati velika je vjerovatnost da ste kupili neku od ovih namirnica uvjereni da će vam pomoći da smanjite unos kalorija.

Dijetni jogurt

Dijetni jogurt popularan je među svima koji žele smanjiti unos kalorija. Dobro zvuči u teoriji jer dijetni jogurt sadrži manje kalorija, masti i šećera od običnog. Ipak, dijetni jogurti često su više procesuirani i imaju više umjetnih sastojaka.

Uz to masnoće, kojih u dijetnoj opciji ima malo, koristan su nutrijent kada ih se umjereno konzumira i pomažu nam da se dulej osjećamo sitima. Ako volite jogurt, bolje da pojedete običnu nego dijetnu verziju.

Zeleni čaj

Zeleni čaj se često karakterizira kao magični napitak za gubljenje kilograma. Iako ima mnoge benefite za zdravlje, istraživanja pokazju da minimalno utiče na gubitak kilograma. Nije štetno popiti šoljicu zelenog čaja svaki dan, ali vrlo je vjerovatno da nećete mršati od njega.

 • Rižini keksi

  Rižini keksi imaju jako malo kalorija, ali i jako malu nutrijenata. Prilično je sigurno da će vam trebati jako puno ove grickalice da biste se osjećali sito, a samim time se pobija njihova namjena za gubljenje kilograma.

  Dijetalna gazirana pića

  Ako ste ovisni o gaziranim pićima mogla bi vam se činiti kao dobra ideja da umjesto regularnih pijete dijetalne verzije istih. Ipak, neka istraživanja pokazuju da pića s umjetnim zaslađivačima mogu povećati žudnju za šećerom i potaknuti debljanje.

  Niskokalorični sladoled

  iako se reklamiraju kao zdravija opcija, niskokalorični sladoledi baš i niu toliko zdravi. Ako imaju manje šećera, vrlo vjerovatno sadrže više zasićenih masnoća. Ako pak sadrže manje masnoća, vjerovatno imaju više šećera.

 • Uz to, kada jedete niskokaloripčni sladoled lakše ćete sami sebi opravdati ako ga pojedete previše. Kada se to dogodi moguće je da unesete puno više kalorija nego što bi jedna kuglica inače sadržavala.

  Obrano mlijeko

  Obrano mlijeko s malo ili nimalo masnoće reklamira se kao zdravija opcija, ali istraživanje je pokazalo da ljudi koji konzumiraju punomasno mlijeko obično imaju manje kilograma. Moguć razlog je taj što su zbog masoće prije i duže siti.

  Proteinske pločice

  Proteinske pličice također se čine zdravima i praktičnima, nažalost puno njih ima mnogo kalorija, masnoća, dodanih šećera što potiče debljanje. Ako već kupujete proteinske pločice neka imaju što više prirodnih sastojaka, ali ni te nemojte jesti svaki dan.

 • Jabučni ocat

  Jabučni ocat također je jedan od razvikanih trikova za mršavljenje. Oni koji ga promovišu kažu kako umanjuje glad i pomaže u gubljenju kilograma. Jako je malo dokaza koji bi potvrdili te tvrdnje.

  Kokosovo ulje

  Ovo ulje se također promoviše kao saveznik u sagorijevanju masti, ali bogato je zasićenim mastima i može podići razine holesterola. (vecernji.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje