Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Većina žena skoro nikako ne razgovara sa svojim partnerom o seksu

Preuzmite sliku

Prema (zastrašujućim) evropskim statistikama, gotovo 70% žena uopće ne razgovara s partnerom o seksu.

Zašto je razgovor važan? Ne možemo očekivati da partner čita naše misli i jednostavno zna što volimo i što nam odgovara. Pa se naljutimo ako nas ne razumije, a zapravo mu nismo ni dali šansu jer mu nismo otvoreno rekli što očekujemo od njega. Zato treba razgovarati. Otvoreno, iskreno, bez zadrške.

  • O seksu je najbolje pričati kad ste oboje opušteni  možda nakon samog seksa, kad nam je mozak preplavljen endorfinom, tzv. hormonom sreće. Pri tome nemojte napadati ili optuživati partnera, nego jednostavno recite sve što vam je na umu, bez da koristite zamjenicu TI. Pitajte partnera želi li razgovarati o seksu, a ako je za, koristite zamjenicu JA – primjerice: “Ja bih željela…” ili “Ja bih više voljela da…”

    Kad počnete otvoreno razgovarati o seksu, vaša će veza biti snažnija, bolje ćete se upoznati, a i lakše ćete rješavati druge probleme koji nisu vezani za seks. Dok vam partner iznosi svoje želje ili maštarije, nemojte to shvatati kao napad, nego kao prijedlog ili eventualno konstruktivnu kritiku – to će vam pomoći da se oboje oslobodite i napokon uživate u seksu onako kako zaslužujete! (cosmopolitan.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,