Nedjelja, 29. Marta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Većina ljudi čini veliku grešku s dječjim autosjedalicama, jeste li među njima?

Ne samo da većina roditelja ne drži djecu dovoljno dugo u autosjedalicama tako da su okrenuta suprotno od smjera vožnje nego im i oni koji znaju da to rade krivo ne žele ukazati na grešku da ne bi ispalo da im se petljaju u odgoj.

Prema novim podacima koje je prikupio dječji brand Chicco, većina roditelja okrene autosjedalicu u smjeru vožnje prije preporučene dobi od dvije godine. No ono što je još gore je da 72 posto osoba u pratnji zna da to nije pametno, no ne žele reći ništa da se ta potencijalno kobna greška ispravi.

Kod djece mlađe od dvije godine vratni mišići i ligamenti nisu dovoljno razvijeni da bi bez ozbiljnih posljedica mogli podnijeti silu koja djeluje pri sudaru i povlači glavu prema naprijed snažnim trzajem.

U pokušaju da smanje broj roditelja koji drži djecu pogrešno okrenutu u autu, Chicco je pokrenuo web stranicu naziva TurnAfter2 (OkreniPoslije2). Stranica potiče roditelje da objavljuju fotografije djece stare između dvije i tri godine koji se još uvijek voze okrenuti suprotno od smjera vožnje uz oznaku #TurnAfter2 na društvenim mrežama.

“Ne radi se o ruganju i ponižavanju majki. Mi bismo svi trebali biti korektiv jedni drugima ukoliko vidimo da neko radi nešto što je potencijalno opasno. To je način da ne budete negativac u cijeloj priči”, rekla je autorica i voditeljica kampanje Daphne Oz.

Naravno da je teško pristupiti osobi koju slabo poznajete ili za koju niste sigurni koliko daleko možete ići sa svojim opaskama, ali uvijek postoje različiti načini na koje možete nekome dati do znanja da određenu stvar ne radi dobro, a da pritom nikoga ne uvrijedite. Možda bi bilo dovoljno da samo pokrenete raspravu o autosjedalicama i sigurnosti pa podijelite vlastito iskustvo i što ste naučili. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje