Nedjelja, 11. Aprila 2021.
Tuzlanski.ba logo

Većina griješi: Čuveni kuhar podijelio trik za perfektnu tjesteninu

Preuzmite sliku

Jedan od najpoznatijih kuhara u svijetu, Gordon Ramsay, podijelio je svoje osnovne trikove za kuhanje, uključujući i trik za perfektno pripremanje tjestenine.

Iako većina ljudi tjesteninu proba u intervalima kako bi vidjeli je li dovoljno kuhana, ovaj poznati chef ima bolji trik. Svoje kuhanje započinje dodavanjem vode u lonac, a uvijek koristi neki veći kako bi se tjestenina ravnomjerno skuhala. U vodu dodaje nekoliko prstohvata soli (malo veću količinu) i obilnu količinu ulja kako se tjestenina ne bi slijepila. Napominje da obavezno treba čekati da voda zavrije jer takva na neki način miješa tjesteninu po loncu.

  • Ako upotrebljavate dužu tjesteninu, poput špageta, savjetuje da prvo stavite jedan kraj u lonac, pričekate da omekša, a zatim ju potopite cijelu kako bi se i drugi kraj skuhao. Postavite timer na vrijeme koje piše na pakiranju tjestenine, a kada je gotovo izvadite jedan komadić i već ćete pod prstima osjetiti je li dovoljno skuhana. “Pod prstima je čvrsto, a kuhano. Treba biti ‘al dente’, dakle ne pretvrdo, ne hrskavo, ali ne ni gnjecavo.”

    Ocijedite tjesteninu, dodajte još malo soli, malo bibera i kašikucu maslinovog ulja. Sve dobro promiješajte. (Radiosarajevo.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,