Srijeda, 7. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Već 17 godina živi na plutajućem otoku kojeg je sam izgradio: Ima vlastiti vrt, kokošinjac…

Preuzmite sliku

Popularno

Kada je zima, Kanađanin skuplja drva iz rijeke za ogrjev, uzgaja vlastitu svježu hranu u vrtu, a svježu vodu skuplja iz obližnjeg izvora. Solarni paneli osiguravaju mu struju…

Shadow već više od 17 godina živi na plutajućem otoku u mjestu Widgeon Slough u Kanadi kojeg je sam izgradio od spašenih materijala i odbačenih stvari. Exploring Alternatives obišao je Shadowa, koji im je pokazao svoj dom i ispričao zašto je to napravio i kako živi na njemu.

Svoj otok naziva Nowhere Island, a glavna misija mu je zaštita okoliša. Kako je rekao u intervjuu, život u gradu mu je dosadio i želio je napraviti nešto bolje. Tako je došao na ideju da sam izgradi otok daleko od grada, prenosi 24sata.hr.

 • Na malenom otočiću je Shadow sagradio dvije kuće, kokošinjac, vrt i skladište.

  Kako kaže, želi živjeti održivo i ekološki. Kada je zima skuplja drva iz rijeke za ogrjev, uzgaja vlastitu svježu hranu u vrtu, a svježu vodu skuplja iz obližnjeg izvora.

  Svaki dio otoka pluta samostalno s vlastitim izvanmrežnim solarnim panelom koji osigurava struju. Na taj način, ako se otok raspadne tokom oluje, elektroenergetski sistem neće biti oštećen.

  Najveće prijetnje s kojima se suočava u tom području su krivolovci, zagađenje, filmske ekipe i lokalna vlast, koja ga godinama pokušava izbaciti s vlastitog otoka.

   

  View this post on Instagram

   

  A post shared by Shadow (@shadowsnowhereisland)

  Svakodnevno obilazi rijeku na svom kajaku, kupi smeće i pomaže životinjama kojima je potrebna pomoć. Kada ide do grada i nazad, izgubi cijeli dan, a za to su mu potrebni kajak i bicikl. Kajakom dolazi do ceste, a onda koristi bicikl do grada gdje obnavlja zalihe.

  U gradu Shadow ima mnogo prijatelja i porodicu koja mu također ponekad dolazi u posjetu.

  Na Instagramu ga prati 13 hiljada ljudi, a Shadow tamo objavljuje svoje svakodnevne avanture.

  Kada mu je dosadno, voli pogledati filmove i uživa u čitanju knjiga. U svom domu će ostati sve dok priroda treba zaštitu, piše Madly Odd.

  Ovdje pogledajte video o njegovom načinu života… (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: ,