Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Važnije od kalorija? Novi podatak koji bismo uskoro mogli čitati na etiketama hrane i pića

Preuzmite sliku

Poljoprivreda itekako utiče na globalnu emisiju stakleničkih plinova, baš kao i proizvodnja odjeće ili let avionom.

Svako od nas svojim izborima utiče na zdravlje planeta svojim ugljičnim otiskom, odnosno vlastitim štetnim uticajem na klimatske promjene.

Da ljubav prema slatkišima, ali i kafi, mesu i riži dolazi s ozbiljnim posljedicama na okoliš,to već znamo – a oni koji žele smanjiti svoj ugljični otisak, to i mogu na brojne načine. Biranje voća i povrća koje je lokalno i uzgojeno u sezoni, davanje prednosti piletini, a ne govedini ili biranje ribe uzgojene prema načelima održivog ribarstva neki su od načina na koje možemo napraviti manje štete okolišu.

  • Jedan od pozitivnih trendova u proizvodnji hrane kuha se već neko vrijeme, a radi se o novom podatku na deklaracijama koji će nas informisati o ugljičnom otisku koji ostavljaju pojedini artikli. Neke firme već praktikuju takvu vrstu transparentnosti, a studije su pokazale da sve više potrošača zanima štetno djelovanje na okoliš, a ne broj kalorija na etiketama.

    Prema evropskom istraživanju objavljenom u decembru prošle godine, GlobalData sugerira da 41 posto Evropljana vodi računa o ugljičnom otisku te se sve više zanimanju za samoodrživu, kao i etičnu proizvodnju, što je svakako dobra vijest. (punkufer.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,