Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Važna lekcija za svaku trudnicu: Jako je važno pravilno namjestiti pojas i volan u automobilu

Preuzmite sliku

Vodič bolničarke za sigurnu vožnju u trudnoći postao je viralan jer je važna lekcija za svaku ženu. Australka Nikki objavila je video u kojem je demonstrirala kako vezati sigurnosni pojas nakon što se počne uočavati trudnički trbuščić.

“To je vjerovatno jedna od posljednjih stvari o kojima razmišljate, ali morate znati šta je sigurno”, napisala je u naslovu.

Nikki kaže da bi donji dio pojasa trebao biti na bedrima, ispod stomaka, nikad preko ili iznad njega. Naramenicu treba namjestiti preko ključne kosti, između grudi.

Nepravilno postavljen sigurnosni pojas može gotovo udvostručiti rizik za nerođenu bebu, čak i ako vozite samo 40 kilometara na sat, pokazuje istraživanje Queensland Healtha.

Nikki napominje i da volan treba biti minimalno 25 centimetara udaljen od trudničkog stomaka ako trudnica vozi, i biti blago podignut iznad stomaka. Tako će zračni jastuk, u slučaju nesreće, ići prema prsima, a ne prema stomaku, prenosi index.hr.

Snimak savjeta je od petka prikupio mnogo likeova i izazvao brojne reakcije žena, koje su podijelile svoja iskustva.

“Sudjelovala sam u saobraćajnoj nesreći dvije sedmice prije nego što sam rodila. Srećom, moj pojas je bio ispod stomaka. Bila sam u šoku, a stomak mi se stvrdnuo na 20 minuta. Mogla sam izgubiti dijete od siline udara da pojas nije bio pravilno postavljen”, napisala je jedna majka.

Druga je komentarisala da je imala sreće što je znala da sjedište treba pomaknuti unazad, odnosno udaljiti se od volana, kad je doživjela saobraćajnu nesreću u 30. sedmici.

“Beba je, srećom, bila uredu, a tvoja stranica je najbolja na Instagramu zbog savjeta koje objavljuješ.”  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,