Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Vaše dijete je opsjednuto kamionima? Evo zašto je to dobro za njegov razvoj

Preuzmite sliku

Većina dječaka u nekom trenutku fascinirano gleda kamione i ostale strojeve te se igra s minijaturnim verzijama tih zvijeri. Ako je vaše dijete opsjednuto kamionima, intenzivna povezanost sa strojevima zapravo je dio njegovog razvoja i dugoročno bi mu mogla biti od koristi, piše Romper.

“Strastvene opsesije, bile one povezane s kamionima ili ne, zapravo su korisne za djecu. Sve se svodi na osobne preferencije i ukus”, kaže za New York Times dr. Petti Klass.

Kako tvrdi ovaj stručnjak, mala djeca mogu biti iznimno privržena određenim stvarima, no to ne znači da će nužno postati mehaničari ili vozači kamiona. Međutim, niko ne može znati hoće li opsjednutost djeteta kamionima ostati predmet njegovog zanimanja i u kasnijim godinama i usmjeriti i njegovu karijeru u tom pravcu, prenosi index.hr.

“Igranje igračkama u obliku kamiona izvrsno je za koordinaciju ruku i očiju te fine motoričke sposobnosti”, ističe fizikalna terapeutkinja Laura Blair.

“Igranje dječjim kamionom pomaže stvoriti vezu između vida i pokreta ruku, dok igranje s dva kamiona istovremeno potiče dijete na korištenje obje ruke. Ako dijete puže igrajući se, to učvršćuje njegov core i gradi stabilnost ramena. Također, pomaže u gradnji vještine planiranja i prostorne svijesti”, pojasnila je.

Sitniji kamioni pomažu djetetu savladati finu motoriku jer prstima pokreće minijaturne točkove.

“Ako se igra većim kamionima, to je sjajno za svladavanje teškog rada i grubih motornih aktivnosti. Ako uključuje cijelo tijelo, uči poboljšati tjelesnu svijest. Kamioni koji proizvode zvukove su izvrsni za vizualne i slušne sposobnosti djeteta”, dodala je Blair.

Istraživanje o razvojnoj psihologiji pokazalo je da većina dječjih opsesija nestaje između šest mjeseci i tri godine nakon što počne pa ne morate brinuti da će vaše dijete oduševljeno vikati iz petnih žila kad god vidi kamion za odvoz smeća. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,