Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Vaša djeca se previše svađaju? Evo šta možete uraditi povodom toga

Preuzmite sliku

 

Svako domaćinstvo sa više djece može očekivati ​​povišene glasove, zalupljena vrata i mnogo tuča i galame. Djeca se, kao braća i sestre, svađaju iz više razloga.

Mogu biti gladni, umorni ili jednostavno dosadni jedno drugom. Pitajte bilo kojeg roditelja koji ima dvoje ili više djece i oni će se složiti da je to dio roditeljstva. Dok se braća i sestre bore protiv stresa roditelja, normalno je da se braća i sestre kolebaju između obožavanja i prezira.

Bright Side je proučavao različite razloge zašto se braća i sestre svađaju i kakvu ulogu roditelji treba da imaju u drami. Također, otkrili smo glavne uzroke dječjih svađa, prema nauci.

1. Znajte kada da intervenišete, a kada da ih ostavite na miru

Nasilje, maltretiranje i drugi znakovi fizičke svađe moraju se suzbiti u korijenu. Nijedna tuča ne može opravdati međusobno udaranje. Ali ako je svađa relativno blaga i čini se da se djeca s time nose, nema potrebe za jurišom. Studije govore da djeca koja sama rješavaju svađe odrastaju u tolerantne odrasle osobe u budućnosti. A jedno istraživanje ističe da vas čak može učiniti boljom osobom, prenosi Tuzlanski.ba.

Dakle, sljedeći put kada se vaša djeca svađaju, čak i glasno, neka to riješe sve dok nema fizičke prijetnje ili maltretiranja.

2. Posredujte, ali nemojte osuđivati

Kao roditelji, podjednako volimo svoju djecu. Ali ponekad, možda nećemo moći da pokažemo jednak tretman kada se djeca svađaju. Možda ćete, nehotice, na kraju stati na stranu jednog djeteta u odnosu na druge, stvarajući još više ogorčenosti u tom procesu.

 • Ako borba postaje ružna, a vi uđete, ne zauzimajte stranu. Umjesto toga, ohrabrite djecu da razgovaraju između sebe. Identifikujte problem kao mali, srednji ili veoma veliki. Zamolite svoju djecu da pronađu rješenja za problem i pomozite im da sami postignu dogovor.

  3. Izađite napolje da predahnete

  Sjajan način da izbjegnete svađe na prvom mjestu je da pustite djecu da izađu van, vježbaju i ispuhuju se. Uz pandemiju, djeca su dugo bila zatvorena u zatvorenom prostoru. Ako uočite znakove mrzovolje, zamolite ih da se igraju loptom u parku ili da se voze biciklom. Pridružite im se ako imate vremena.

  Dijete koje je potrošilo snagu fizičkim vježbama bit će manje sklono svađama i više će biti zainteresirano samo za topli obrok i kvalitetno vrijeme.

  4. Provedite vrijeme sa svakim djetetom na individualnoj osnovi

  Svako dijete je tako različito. Ne morate se prema svojoj djeci odnositi jednako, ali prema njima morate postupati pošteno. Ako jedan želi da gleda film, a drugi da se priljubi uz knjigu, neka ima vremena za oboje. Za nagrade i poklone, pobrinite se da svako dijete dobije ono što voli, umjesto iste stvari.

  Djeca različitog uzrasta i spola mogu imati niz problema o kojima bi željeli razgovarati s vama, jedan na jedan. Odvojite vrijeme, kao majka, otac ili staratelj, za svako dijete. Razgovarajte ili jednostavno provedite vrijeme sa njima, radeći ono što oboje volite da biste zbližili porodične veze.

  5. Podijelite istu disciplinu

  Iako možda nećete biti na strani ili se previše mješati, ponekad ćete morati da budete disciplinovani kao roditelj. Zaboravite na to ko je započeo borbu. Kada i ako se braća i sestre svađaju, sve ih disciplinirajte. Tajm-auti, prizemljenje, zapisivanje osjećaja, biranje poslova iz posude posla; šta god radi za vas i vašu porodičnu dinamiku.

 • 6. Uklonite zabavu iz svađe

  Mnogo puta se djeca svađaju jer vole pažnju. Vaše najmlađe dijete ili djeca možda zapravo glume žrtvu upravo iz tog razloga.

  Sljedeći put kada se vaša djeca svađaju oko trivijalnih stvari, zanemarite ih. Izgledajte dosadno, nezainteresovano ako možete, i pustite ih da to riješe. Ali kada učine nešto lijepo jedno za drugo, neka to bude velika stvar. Ovo će ukloniti zabavu iz tuča i učiniti da djeca shvate da što više sarađuju i koegzistiraju u harmoniji, to će dobiti više pohvala i pažnje.

  7. Razumite dinamiku braće i sestara

  Ima slučajeva da se djeca sasvim dobro slažu, da bi u sljedećem trenutku bili u svađi. Kod djece faze dolaze i prolaze, a mnogo toga ima veze s njihovim godinama. Dakle, bez obzira da li se radi o dvoje djece ili cijeloj kući, dinamika braće i sestara se stalno mijenja, a kao roditelji, morate ići sa tokom.

  Svako dijete je individua sa stalnim promjenama simpatija i nesklonosti i hormona, tako da će se dinamika između njih stalno mijenjati. Kao roditelji, samo možemo pružiti osnovu za dugotrajnu zdravu vezu pružanjem pozitivnog jačanja porodičnih vrijednosti i opšte dobrote.

  8. Iznad svega, kao roditelj, budite smireni

  Uvijek imajte na umu da ste odrasli. U bilo kojoj situaciji, bez obzira na to što su vaša djeca učinila ili slomila ili oštetila u svađi između braće i sestara, ne možete tek tako upasti i početi vikati i prozivati. Sve dok borba nije dovoljno agresivna da odmah uđete i prekinete je, pauzirajte i brojite do 10 prije nego uđete.

  Usmjerite vlastite emocije prije nego što pokušate smiriti djecu kako bi se osiguralo da stvari ne eskaliraju dalje. Oni su djeca, a vi odrasli, ma koliko situacija izgledala teška ili nepremostiva.

 • 9. Nauka navodi ove razloge iza svađa između braće i sestara

  Dok smo većina nas nekada bili braća i sestre i imali smo rivalstvo među braćom i sestrama, kao roditelji, uvijek se pitamo zašto se naša djeca toliko svađaju.

  Nauka navodi nekoliko razloga za ove svađe, i iako nisu iznenađujući, mogu dovesti do nekog uvida ako mi, kao roditelji, treba da ispravimo svoje ponašanje.

  Preferencijalni tretman: Neke kulture daju veći značaj jednom spolu u odnosu na drugi, a to može dovesti do ozlojeđenosti i, ergo, svađa između braće i sestara.

  Vapaj za nezavisnošću: Djeca trebaju puno toga da odrastu, bilo da su u predškolskoj dobi ili kao tinejdžeri. Uz bijesne hormone ili ograničene društvene vještine dolazi do borbe za jednakost sa njihovom starijom ili mlađom braćom i sestrama. To znači da može doći do ozlojeđenosti, a samim tim i do svađa.

  Potrebna pažnja: Ponekad se braća i sestre mogu svađati jedni s drugima ako shvate da je to jedan od načina da privuku vašu pažnju, kao roditelju. Ovo je više potreba za ljubavlju i vašim vremenom nego stvarnim svađama.

  Individualni temperamenti: Sva djeca su različita, čak i ako dijele iste gene. Svađa između različitih pojedinaca koji žive u blizini je normalna, sve dok je dobroćudna.

  Roditeljski stil: Djeca uče kako da rješavaju svađe od vas. Ako vide da se borite kao roditelji i sve to mirno nosite, naučiće i da rade isto.

   

   

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,