Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Varanje: Boja glasa odaje preljubnike

varanje
Preuzmite sliku

Prema najnovijim istraživanjima, visina glasa određuje da li ste skloni prevari

varanje

Kanadski istraživači došli su do zaključka da su žene koje imaju visok, a muškarci dubok glas skloni prevari. Pri odabiru partnera, žene intuitivno predosjećaju da je veća vjerovatnoća da će ih muškarac s dubokim glasom varati, dok muškarci imaju isti takav utisak za žene s visokim glasom.

Istraživanje objavljeno u časopisu “Evolutionary Psichology” zaključuje da smo, kao vrsta, vremenom naučili kako da se zaštitimo i zato izbjegavamo partnere koji bi mogli da nas “izdaju” spavajući s drugim osobama.

– Ono što smo saznali jeste da i muškarci i žene koriste visinu svog glasa kao upozorenje za buduće prevare. Što je atraktivniji glas, visok za žene, nizak za muškarce, veće su šanse da će ta osoba varati – rekla Jilijan O'Conor autorka studije.

– Razlog zbog čega visina glasa utiče na percepciju prevare najvjerovatnije se krije u povezanosti između visine glasa, nivoa polnih hormona i nevjere – objašnjava David Fainberg, asistent istraživanja, koji dalje objašnjava da muškarci s više testosterona imaju dublji glas, a žene sa više estrogena imaju visok.

Povećan nivo ovih hormona povezan je s problemom prevare, a istraživanja pokazuju da su neke osobe svjesne te činjenice i manipulativno koriste ovu tehniku pri traženju idealnog partnera. (Telegraf)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: