Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Vaš organizam trpi mnoge promjene: Šta se događa sa ženama nakon poroda?

zena porodjaj
Preuzmite sliku

Svi smo vrlo dobro upoznati s promjenama koje našem tijelu donosi trudnoća.

zena porodjaj

Puno se više studija, članaka i pažnje posvećuje održavanju zdravlja mame i bebe tokom trudnoće, no vrlo je važno znati i što se s našim tijelom događa odmah nakon porođaja i u sljedećih nekoliko dana i sedmica. Nakon što na svijet donesemo svoju malu ljubav, naše tijelo odmah prolazi kroz šest važnih promjena.

1. Maternica

U trenutku porođaja maternica žene je oko 15 puta teža nego prije trudnoće, ne računajući težinu bebe, amnionske tekućine i posteljice, a njezin kapacitet je 500 puta veći nego što je bio prije začeća. Zbog toga mnoge žene nakon što napuste bolnicu i dalje izgledaju kao da su trudne, odnosno imaju ispupčeni trbuščić.

2. Trbušni mišići

Čak i kada se maternica vrati u svoj normalan oblik, žene i dalje mogu izgledati kao da imaju trudnički trbuščić. To je zato što su trbušni mišići rastegnuti i nemaju čvrstinu koja bi zategnula trbuh. Činjenica da su i nakon poroda “velike”, mnoge žene baca u očaj, ali nikako se ne bi trebale bacati na mršavljenje i vježbanje u prvih šest sedmica nakon poroda. Nakon tog perioda, potreban je pregled kod doktora koji će strogo nadzirati eventualno vježbanje i promjenu prehrane u svrhu skidanja kilica. Normalno je da se žena vraća na svoju težinu prije trudnoće tek nakon devet mjeseci od poroda.

3. Postnatalno krvarenje i gubitak težine

Nakon poroda žena odmah gubi oko 6 kilograma: oko 4 kilograma teži beba, 0,5 kg otpada na posteljicu, a ostatak na amnionsku tekućinu i krv. I u sljedećih nekoliko dana i sedmica ženin organizam izbacivat će višak vode i krvi. Postnatalno krvarenje izgleda kao jača menstruacija i traje između dva i šest sedmica od poroda.

4. Mjehur i crijeva

Žena proizvodi puno više mokraće u prvim danima nakon porođaja – neke gotovo 3 litre dnevno. Osim obilnog mokrenja, mnoge žene pojačano se znoje. Zbog svega navedenog, sedam dana nakon poroda žena može izgubiti između 2-3 kilograma vode. Količina, naravno, ovisi o tome koliko je vode organizam skupio tokom trudnoće.

Mnoge žene nakon porođaja iskuse zatvor. Njemu pridonosi usporena probava, promjene u prehrani, neki lijekovi protiv bolova i boravak u krevetu, odnosno nekretanje. Osim zatvora, majka može imati tvrdu stolicu i hemeroide.

5. Vagina

Ako je žena rodila vaginalno, njezina vagina ostat će nešto veća nego prije trudnoće. Tokom porođaja ona se rasteže, a nakon što beba izađe, vagina je otečena. Oteklina splašnjava u nekoliko sljedećih dana te joj se vraća mišićni tonus. U nekoliko sljedećih sedmica vagina se vraća u prvobitni oblik u čemu mogu pomoći Kegelove vježbe.

Kada počnu ponovno imati seksualne odnose, mnoge žene primijete da se manje vaginalno navlažuju nego tokom trudnoće, a uzrok je manja razina estrogena u organizmu. Ukoliko žena doji, suhoća vagine bit će još izraženija, jer dojenje smanjuje razine estrogena u tijelu. Pomoći može lubrikant na bazi vode.

6. Grudi

U prvim danima nakon porođaja grudi proizvode kolostrum – kremastu, žućkastu tekućinu punu antitijela. Treći ili četvrti dan nakon porođaja mnoge žene osjete neugodnost, težinu i bol u grudima zbog njihova povećanja nalik oticanju. To povećanje grudi smanjuje se za jedan ili dva dana, a dobar recept za smanjenje neugode je stavljanje leda ili listova kupusa u serijama od po 20 minuta. Nekim ženama pomaže i izdajanje, a doktori savjetuju da majka samo nastavi dojiti čime se smanjuje pritisak koji uzrokuje pojačana proizvodnja mlijeka.

Ukoliko je dojenje bolno, moguće je da se radi o infekciji ili beba loše sisa, pa je iznimno važno da majka potraži pomoć ukoliko ima problema s dojenjem.

Tuzlanski.ba / Soure.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: