Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Užina za uspješno mršanje

Preuzmite sliku

Za mnoge, dijeta znači velike restrikcije u ishrani. Zbog toga mnogi ljudi potpuno ukidaju užinu, kako bi smanjili unos kalorija.

Ipak, svaki nutricionista će vam reći da je užina uvijek bitan dio ishrane, posebno dijete, jer često pravimo preduge pauze između obroka, što lako postaje kontraproduktivno.  Dakle, užinu nikako ne ukidajte, samo se pobrinite da ona bude zdrava.

Domaći miks
Zdrava užina ne mora po svaku cijenu biti sa niskim količinama masti. Ono što je važno je da su ograničene količine, a time i kalorije. Preporučujemo vam domaći miks, koji ćete napraviti od crne čokolade, oraha i suhog grožđa.

Ovakva užina će vas zasititi (zbog masnoće koja se nalazi u orasima i šećera u čokoladi) a pri tom je i vrlo ukusna. Pomiješajte oko 30 grama orašastih plodova, kašičicu čokolade i grožđice. Ovakva užina sadrži oko 250 kalorija.

Jabuke sa nemasnim sirom
Ovakva užina je puna vlakana, vode i antioksidanata. Svako voće ili povrće je odličan izbor za užinu, ali banane recimo brzo mogu da počnu da vam smetaju. Zato, pokušajte da za užinu pripremite kriške jabuka i malo nemasnog sira.

Ovakva užina ima malo masnoće, te ostajete siti duže. Što se količina tiče – uzmite jabuku srednje veličine i jedan komad sira. Ovakva užina sadrži oko 110 kalorija.

Krekeri sa kikiriki puterom
Kad god smo na dijeti – sigurno je da će nam se u nekom momentu jesti kolačići. Ali  teško je suzdržati se, a ako to ne uradite, najverovatnije ćete uništiti sav prethodni napredak. Dakle, uzmite dva krekera i lagani maslac od kikirikija.

Na taj način dobijate odličnu kombinaciju slanog i slatkog, koja će sigurno utoliti glad do slijedećeg obroka. Ovakva užina sadrži oko 150 kalorija.

Jaja i majoneza
Ako vam je potrebna dodatna snaga, užina bi trebala da bude kombinacija proteina i malo masnoće. Isjecite jedno cijelo jaje i jedno bjelance, a zatim izmiješajte salatu sa jednom kašikom niskomasnog majoneza.

Kvalitet proteina iz jaja će vam dati snagu za neko vrijeme, a masti iz majoneza će usporiti probavu i učiniti da duže budete siti. Ova užina sadrži oko 150 kalorija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,