Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Usudite se sanjati velike snove: Ovaj čovjek je posao na farmi zamijenio letom u svemir

Preuzmite sliku

Jose Hernandez, astronaut koji se od rada na farmi popeo do letenja u svemir, kaže da se ne smijete plašiti “sanjati veliko”, prenosi Tuzlanski.ba.

Hernandez (58) rođen je u francuskom kampu u Kaliforniji, a djetinjstvo je bilo podijeljeno na vrijeme u SAD-u i dom njegovih roditelja u Meksiku.

Odrastajući, prije nego što se skrasio u Stocktonu, radio je na poljima berući voće i povrće zajedno sa svojom porodicom, bez znanja engleskog jezika. 2009. godine letio je u svemir.

 • Oženjeni otac petero djece rekao je za ABC7 : ‘Proveli smo devet mjeseci u Kaliforniji, tri mjeseca u Meksiku, ali tih devet mjeseci išao sam u tri različita školska okruga … gravitirao sam prema matematici jer je 1 + 3 na bilo kojem jeziku 4.’

  Hernandezov otac Salvador podržavao je njegove ambicije da postane astronaut. Zajedno su nacrtali plan od pet tačaka koji će mu pomoći da ostvari svoj san; prvo su postavili cilj, a onda su analizirali koliko su daleko od njega.

  Objasnio je: ‘Treća stvar je da si morate nacrtati mapu puta da biste znali gdje ste i kamo želite ići. A onda sam pitao šta je četvrto? Rekao je da se moraš obrazovati. ‘

 • Ranije u životu, osjećajući se iscrpljeno od branja krastavaca, otac mu je rekao: ‘Sada živiš u svojoj budućnosti. Neću vas prisiljavati da idete u školu ili da biste postigli dobre ocjene. Ali ako ne učite, ovo je vaša budućnost. ‘ Hernandez je nastavio i magistrirao elektrotehniu i računarstvo na Pacific Univerzitetu.

  Međutim, put do uspjeha s posadom Discoveryja 2009. godine nije bio lak. ‘NASA me nije odbila jednom, ili dva puta, niti tri puta, već 11 puta. Tek 12. put sam izabran. ‘

  Hernandez je u orbiti proveo ukupno 14 dana, kružio je Zemljom 217 puta i putovao 5,4 miliona milja. ‘To je vožnja na kojoj bi joj zavidio čak i Disneyland jer prijeđete od nule do 17.500 milja na sat za osam i pol minuta … Volio bih da imamo program letača’, našalio se.

  Netflix će prilagoditi ovu inspirativnu priču za originalni film pod nazivom Milion milja daleko, koji bi trebao početi snimanje 2022. godine, a Alejandro Márquez Abella je režiser. Trenutno nema datuma izlaska.

  Što se tiče toga kako bilo ko može postići svoje ciljeve u životu, čak i ako se čini da su nerealni i da nisu sa ovog svijeta, Hernandez ima odgovor: “Vrijedan rad, ustrajnost i ne plašiti se sanjati velike snove”. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,