Ponedjeljak, 29. Novembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Uštedite vrijeme i novac: Putovanja vozom koja su brža od avionskih

Preuzmite sliku

Sve više i više putnika gleda na koji način doprinijeti zaštiti planeta i kako što manje dok se putuje – zagaditi okoliš.

Naravno, i dalje su prilikom odabira putovanja najvažnije stavke vrijeme i novac, ali novo istraživanje koje je provela firma Omio (koja stoji iza istoimene booking aplikacije) otkrilo je europske rute koje su vozom brže nego zrakoplovom. E sad, ako uzmete u obzir još i da manje zagađujete, pa ko ne bi htio tako putovati…

„Uobičajena je percepcija kako let najbrže dovodi od tačke A do tačke B. Ali kad u jednadžbu ubacite ono sve što on nosi – čekiranje prtljage, dolazak na aerodrom značajno ranije, prolazak kontrole, onda je jasno da to u praksi i nije tako“ – zaključuje Bertrand Ettienne iz firmeOmio. Zato, sljedeće rute isplativije je putovati vozom, nego letjeti nebom.

 • London – Bruxelles ili Pariz

  Željezničke usluge preko La Manchea do Belgije i Francuske funkcionišu već pola  stoljeća, a od 2018., glavni britanski grad željeznicom je povezan i s Amsterdamom. Ne samo da ćete vozom na ovoj ruti sačuvati planet Zemlju, već i kad se sve zbroji, minimalno uštedjeti koji sat.

  Pariz – Marseille

  Iako prelazi veliku udaljenost, i vozi gotovo od vrha pa do dna Francuske, s obzirom da na relaciji prometuju itekako brzi vozovi trebali biste ovim potezom uštedjeti čak dva sata.

  Madrid – Andaluzija

  Ako dođete u višednevnu posjetu Madridu, dobra je ideja zaletjeti se do Andaluzije i obići Malagu ili Sevillu. Iako u Madridu imate šta raditi, šteta je vozom ne zaputiti se na jug, a biranjem vozom umjesto zrakoplova uštedjet ćete sat i pol vremena.

 • Rim – Toskana

  Poželite li se iz Rima zaputiti put Firence ili Pise, najbolji odabir je korištenje nacionalne mreže vlakova Trenitalia. Brzi, sigurni, efikasni i dovoljno česti, začas će vas prebaciti u srce Toskane.

  Stuttgart – Paris

  Iako se ova ruta može činiti neuobičajenom, treba reći kako ljudi putuju – svugdje. Pa ako se ikad nađete u Stuttgartu i shvatite da je u Parizu neka izložba ili utakmica koju pošto poto morate vidjeti, ne tražite avionsku, već kartu za voz koja će vam uštedjeti sat i pol vremena. (punkufer.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,