Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Uštedite vrijeme i novac: Mliječni proizvodi koje možete zamrzavati

Preuzmite sliku

Kažu da dobar zamrzivač, zlata vrijedi.

Iako živimo u vremenu kada nam je hrana u izobilju dostupna tokom cijele godine na svakom koraku, ponekad se sigurno zapitate da li vam je zaista potreban zamrzivač. Da li je zamrzavanje hrane opcija samo za – stariju generaciju, ili u svemu tome ipak ima nekog smisla i ako ste novopečeni mladi bračni par.

Zašto je zamrzavanje hrane poželjno:

Štedi vrijeme – zamrzavanje hrane koja je već pripremljena daje vam opciju da imate pri ruci gotovo jelo u trenucima kada nemate vremena za njegovu pripremu od samog starta.
Štedi novac – zamrzavanje hrane je opcija za veću količinu namirnica koje ste kupili, po vjerovatno nižoj cijeni od regularne, a nemate namjeru odmah da upotrijebite za pripremu jela.
Održava svježinu hrane – umjesto da poslije trećeg dana bacite pokvaren ručak koji niko nije htio da pojede iz frižidera, opcija zamrzavanja vam daje priliku da ga kroz dvije, tri sedmice izvadite i stavite na sto.
Pogodno je – zamrzavanje hrane je savršen način da pri ruci imate veći asortiman namirnica koje možete iskoristiti za pripremu jela, bez trčanja do prodavnice u zadnjoj minuti jer vam je ponestalo sastojaka.
Zdravo je – zamrznuta hrana može bezbjedno da boravi na ledu i do 6 mjeseci. Pri tom imaćete na dohvat ruke uvijek svježe namirnice

Namirnice koje možete da zamrzavate su:

Puter

Odlična namirnica za zamrzavanje koja ne mijenja svoju teksturu nakon što je bila na ledu. Ako imate priliku da kupite veću količinu putera po povoljnoj cijeni, iskoristite je jer puter bezbjedno možete čuvati u svom zamrzivaču do sljedeće upotrebe, prenosi Ženski magazin.

Mlijeko

Iako mlijeko ima tendenciju odvajanja nakon zamrzavanja, dovoljno je da ga promućkate nakon što se odmrzne i sasvim je pogodno za korištenje naročito pri pripremi jela.

Pavlaka

Konzistencija pavlake se u manjoj mjeri mijenja kada se nađe na ledu, ali za upotrebi pri prepremi hrane je sasvim u redu. Takođe je pogodna i za pripremu torti i kolača.

Krem sir

Poput pavlake i krem sir blago mijenja svoj izgled kada se zamzne. Ako planirate da ga mažete na peciva neće izgledati naročito lijepo, ali će mu ukus biti nepromijenjen. S druge strane za pripremu pečenja i pri kuhanju će biti savršen.

Jogurt

Ako pri ruci imate veću količinu jogurta a brine vas istek njegovog roka, slobodno ga odložite u zamrzivač, gdje će i nakon vađenja biti perfektan za upotrebu, uz obavezno mućkanje. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje