Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Uspješni ljudi nikada ne preskaču ove jutarnje navike

Preuzmite sliku

Sada je više nego ikada prije važno zadržati zdrave jutarnje navike koje nas čine sretnijima i zdravijima, kako u fizičkom tako i u psihičkom smislu.

Za bolji i sretniji početak dana ne smijete dati stresu da vam pokvari jutarnje opuštanje, a nastojte i ne preskakati doručak i tjelovježbu. U nastavku pročitajte kojih se to zlatnih jutarnjih navika ne smijete odreći ako želite svaki novi dan započeti pozitivni i puni dobre energije, ali i završiti ga u istom tonu.

Pozitiva za dobro jutro

Ako jutro počinjete pod stresom i negativnim mislima, promijenite to jer nije tajna da se po jutru dan poznaje.

Čim ujutro ustanete, otvorite prozor i udahnite svjež zrak. Dok to radite prisjetite se svih stvari na kojima ste zahvalni i koje vas čine sretnima. Ovo je stvar koju ćete morati vježbati, ali trud će se isplatiti. Probudite li se pozitivni i koncentrisani na lijepe stvari u vašem životu, napunit ćete se pozitivnom energijom i odraditi bez problema sve zadatke koji su ispred vas. Uhvatite li se da vam je teško koncentrisati se na pozitivne stvari napravite popis stvari na kojima ste zahvalni i koje vam uljepšavaju život i postavite ih na vidljivo mjesto u kući. Ovaj popis možete napraviti i zajedno s drugim ukućanima.

Ne preskačite doručak

O važnosti doručka sigurno stalno slušate, ali nekako to ne shvatate previše ozbiljno i često zanemarujete? Promijenite to. Redovan i obilan doručak smanjuje šanse za prejedanjem tokom dana. Za doručak pripremite obrok koji sadrži ugljikohidrate, bjelančevine i male količine masti.

 • Važno je i pojesti doručak u miru i bez žurbe. Ovo je također zlatna navika koju nastojte održati zajedno sa svim ukućanima. Nedostaje li vam vremena za pripremu doručka i često to koristite kao izgovor, napravite raspored pripreme doručka u porodici. Svaki dan neka ga pripremi drugi član porodice. Doručak može biti i dobar izgovor za druženje cijele porodice.

  Šoljica dnevnog plana

  Nakon što ste odradili trening vrijeme je za šoljicu omiljenog napitka i plan. Uzmite papir i organizujte sve aktivnosti koje želite odraditi u tom danu. Ključ dobre organizacije su upravo ovakvi mali planovi koji nam pomažu odrediti prioritete u danu.

  Nemojte zaboraviti izdvojiti i nešto vremena u danu samo za sebe i za opuštanje. Poželjno je i da dok radite dnevni plan boravite na svježem zraku pa to možete raditi na balkonu, terasi ili u vrtu.

  U organizaciju dana, pogotovo sada u doba pandemije, uključite i druge ukućane kako biste čuli što bi oni htjeli raditi taj dan. Zajedničko planiranje dana rezultirat će i s više porodičnih aktivnosti na papiru što je poželjno ovih dana.

  Vrijeme je i za dobra djela

  Iskoristite jutro i za pomoć starijima. Postoje li u vašem okruženju starije osobe, ponudite im pomoć s nabavkom namirnica, lijekova ili nekih drugih stvari kako bi oni izbjegli boravak među drugim ljudima.

  Pomaganje drugima i nas zapravo čini sretnijima i zadovoljnijima pa zašto onda ne biste dan započeli nekim dobrim djelom?

 • Istražujte i učite

  Često nam tokom dana razne obaveze ne ostavljaju vremena za istraživanje nama zanimljivih tema ili učenje nečeg novog. Stoga, uz jutarnju šoljicu kafe možete napokon istražiti na koji ćete grčki otok otputovati sljedeće godine ili napokon naučiti spremiti omiljeni kolač iz djetinjstva.

  Čitanje je još jedna jutarnja aktivnost koja vas može opustiti i pomoći vam u pozitivnijem ulasku u novi dan. Udubljivanje u sadržaj poboljšava vaš fokus i ima umirujući učinak, sličan meditaciji. Također, čitanjem knjiga razvijamo nove ideje i crpimo inspiraciju.

  Neki od naslova koji vas mogu opustiti i zabaviti, a koje ste možda preskočili su:

  Ženski razgovori, Dušan Radović

  b Testament, Margaret Atwood

  Budni u 5, Robin Sharma

  Bijela lavica, Henning Mankell

  Fahrenheit 451, Ray Bradbury (Index.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,