Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ušao u Guinnessovu knjigu rekorda kao najranije rođena beba ikada, a sada je proslavio prvi rođendan…

Preuzmite sliku

Dijete rođeno teško manje od pola kilograma pobijedilo je crne slutnje i proslavilo svoj prvi rođendan.

Kad se Richard Scott William Hutchinson rodio pet mjeseci prerano, u Guinnessovu knjigu rekorda se upisao kao najranije rođena beba ikad. Međutim, ljekari su njegove roditelje pripremili na najgore. Dječaku su davali 0 posto šansi za preživljavanje.

Richard je rođen 131 dan prije očekivanog termina u dječjoj bolnici u Minnesoti, nakon što je njegova mama pretrpjela komplikacije koje su izazvale trudove. Bio je toliko malen da je roditeljima stao na dlan. Imao je 311 grama, prenosi index.hr.

“Naš neonatološki tim smatrao je da nema šanse da preživi. Znali smo da će njegove prve sedmice života biti iznimno teške, ali osjećala sam će, ako uspije proći kroz to, preživjeti”, rekla je dr. Stacy Kern.

 • Zbog pandemije koronavirusa Richardovi roditelji nisu mogli prespavati kod njega u bolnici, a ostali članovi porodice ga nisu mogli posjetiti.

  “Htjeli smo biti tamo da mu pružimo podršku, pa smo svaki dan putovali u bolnicu”, kazao je dječakov otac Rick.

  U decembru 2020., nakon šest mjeseci provedenih u bolnici, dječak je otpušten iz bolnice.

  “Taj dan je bio jako poseban. Sjećam se da sam ga podigao iz krevetića i držao u naručju, a oči su mi bile pune suza”, dodao je otac.

  Nije mogao vjerovati da je to isti onaj majušni dječačić koji nije imao nikakve šanse za preživljavanje.

  “Sve ovo nam je još uvijek nestvarno, ali sretni smo i dijelimo njegovu priču kako bismo povećali svijest ljudi o prerano rođenim bebama”, ističe Richardova majka Beth.

  Richard je 5. juna u krugu porodice proslavio 1. rođendan.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje