Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Upoznajte bebu koja se rodila dva puta

Preuzmite sliku

Lynlee Boemer je beba koja se rodila dva puta. Iako zvuči nevjerovatno, bebica je preživjela fetalnu operaciju nakon što je rijetki tumor ostavljao malu šansu da će se roditi živa. Ova čudesna priča počela je na rutinskom pregledu njene majke Margaret Boemer kada je doznala da je njena trudnoća rizična, piše CNN.

“Vidjeli su nešto na ultrazvuku, lječnik je došao i rekao nam da nešto ozbiljno nije u redu s našom bebom i da ima rijetki tumor koji se pojavljuje prije rođenja djeteta”, ispričala je Margaret kojoj je ovo bila treća trudnoća.

“Ovo je najčešći tumor koji viđamo kod novorođenčadi”, rekao je doktor Darrell Cass, jedan od direktora teksaškog dječjeg centra i profesor hirurgije, pedijatrije, opstetricije i ginekologije na medicinskom fakultetu Sveučilišta Baylor.

Kako je trudnoća odmicala, tumor je rastao i u jednom trenutku je bio veći od fetusa te su se liječnici odlučili na fetalnu operaciju. Ovaj zahvat nije bio nimalo jednostavan, a šanse za preživljavanje djeteta su bile minimalne. Operaciju su izveli u 23. mjesecu trudnoće, a tijekom zahvata su otvorili maternicu, gotovo potpuno izvadili dijete, uklonili tumor te bebu vratili u maternicu i zašili je.

  • beba-Lynlee-Boemer-dva-puta-rodjena2
  • “To je čudo! Uspjeli smo otvoriti maternicu i vratiti sve natrag, i sve je funkcionisalo”, rekao je doktor Cass koji je Margaret i porodio 12 sedmica nakon operacije. Beba  se rodila zdrava, a nekoliko dana nakon rođenja uklonjeni su i ostali dijelovi tumora do kojih medicinski tim nije uspio doći pri fetalnoj operaciji.

    Lynlee je sada potpuno zdrava i dobro napreduje. (index.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje