Nedjelja, 25. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Univerzalne vještine koje jamče najkvalitetnije roditeljstvo

Preuzmite sliku

I vi ih sigurno imate, no jeste li sigurni da ih u dobroj mjeri, ili u pravim situacijama ispravno i koristite?   

Bez obzira koliko je veliko vaše dijete, bez obzira kakve odgojne metode koristite, kakav ste vi i vaš partner karakter, odnosno, kakvo je vaše dijete karakter – postoje neke univerzalne vještine koji bi svaki roditelji trebao imati. I vi ih sigurno imate, no jeste li sigurni da ih u dobroj mjeri, ili u pravim situacijama ispravno i koristite?

Recept je vrlo jednostavan – budite dosljedni u ovim vrlo jednostavnim vještinama:

1. Uvijek budite dobar slušač 

Uvijek se potrudite do kraja razumijete djetetove potrebe. Dajte im priliku da vam objasne svoje strahove, bojazni, brige i nedoumice bez da ih prekidate ili omalovažavate. Samo strpljivo slušajte i dijete će vam sve objasniti!

2. Pokazujte svoju bezuvjetnu ljubav

Bilo kada i bilo gdje pokažite svom djetetu da je voljeno bez obzira na sve. Ljuba i poštovanje koje nije uvjetovano ni iskamčeno uvijek će biti temelj uzajamnog povjerenja.

3. Kvalitetno iskoristite vrijeme druženja 

Ako ste zajedno u prostoriji cijelo popodne to ne znači da ste se posvetili svom djetetu. Zato radije barem dio vremena koje provodite jedno uz drugo iskoristite u interakciji, igri, komunikaciji čime će vaša obitelj biti povezanija, a dijete će svakodnevno dobiti dozu mame i tate koja mu je jako potrebna.

4. Budite čvrsti i pravedni 

Granice i pravila moraju biti čvrsto zadani tako da za nijednog člana obitelji ne vrijede dvostruka mjerila. Naravno, to je teško kada je riječ o velikima i malima, no baš zato mali moraju znati što je to što oni još uvijek ne smiju, i to im se mora jasno objasniti. Tako ćete izbjeći nepravdu koje su djeca itekako svjesna i koja ih silno rastužuje ukoliko ju osjete na vlastitoj koži. Uostalom, nepravdom baš i ne šaljete dobre poruke zar ne?

5.  Budite dosljedni

Dosljednost u odnošenju, zabranama, pohvalama snažnija je od samih pravila na koje se odnose. Pravila ništa ne vrijede ukoliko ne budete ni vi ni vaše dijete dosljedni u njihovim provođenjima. Isto tako važi i ona da su pravila tu da se njih držite svi, a ne da se pravila mijenjanju ovisno kako kome paše. To zbunjuje dijete i navodi ga na da ih se ne pridržava.

6. Budite primjer

Svakom djetetu je upravo roditelj njegov uzor pa ako želite da vas dijete slijedi, sluša, poštuje, u svakom trenutku života, odgoja i ponašanja budite onakvi kako želite da i vaše dijete bude. Ako vi niste dobar uzor kako možete očekivati da će vam dijete biti uzorito?

Jedna od važnijih stvari kroz koje dijete uči jest vaš odnos prema njemu i onome što dijete čini – zato probajte uvijek biti pozitivni. Dijete će prije shvatiti, odnosno prije uvažiti nešto nakon što ga pohvalite, a ne osudite. Zato umjesto da im stalno govorite što da ne čine, potičite ih da čine ono što želite da čine. Pohvala će ostaviti željen trag u njihovom srcu te ću ju pokušati češće zaslužiti.

7. Budite otvoreni prema novom 

Roditelji nisu sveznalice i to moraju znati. Svaki roditelj uči zajedno sa svojim djetetom, odnosno, oni koji žele učiti umjesto da se čvrste drže onoga – mama/tata znaju najbolje!  Ukoliko ste u nekom pitanju odgoja nesigurni, ili se pak ne slažete sa svojim partnerom – pitajte, raspitajte se, istražite. Postoji puno knjiga i savjeta koji vam mogu pomoći.

8. Postavite se na djetetovo mjesto 

Kada god pomislite “ma dijete moje, kako to, zašto? – probajte se prije tog velikog pitanja postaviti na djetetovo mjesto. Možda će vam kada okrenete perspektivu neke stvari kod vašeg djeteta i njegovog ponašanja biti jasnije. I naravno, prije napada svakako prvo pitajte dijete da vam objasni zašto je to nešto napravilo.

9. Budite strpljivi!

Ne mislimo na onu strpljivost dok čekamo da dijete nešto učini. Mislimo na onu važniju strpljivost kada čekamo da se dijete promijeni. Te velike promjene, njihove faze, naše faze, naše učenje, ništa od toga neće se dogoditi preko noći. Zato budite strpljivi, dosljedni, pravedni, zahvalni i puni ljubavi. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje