Utorak, 30. Maja 2023.
Tuzlanski.ba logo

UN potiče i poziva mlade majke na “brelfieje”

Preuzmite sliku

Nemojte se dvoumiti hoćete li na društvene mreže postaviti “brelfie”, fotografiju na kojoj dojite dijete – slobodno je objavite, potiču u saopštenju u petak dužnosnici Ujedinjenih naroda mlade majke diljem svijeta.

Trend objavljivanja brelfieja dobar je način da se skine stigma s dojenja vlastita djeteta u javnosti te da se istakne značaj prehrane novorođenčeta majčinim mlijekom u što dužem razdoblju, stoji u saopštenju UN-a.

“To je nešto što svakako treba potaknuti i ohrabriti”, rekla je glasnogovornica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Fadela Shaib na redovnom UN-ovu brifingu u Ženevi kada su je upitali o trendu brelfieja.

Glasnogovornik UNICEF-a Christophe Boulierac je podsjetio da obilježavanje “Svjetske sedmice dojenja” započinje 1. augusta te da UN želi da se javno i što više govori o dojenju u javnosti, kao i da se takav način prehrane dojenčadi što više potiče u cijelom svijetu.

“Sve što se može napraviti, treba iskoristiti. Ovo je izvrsna prilika”, ocijenio je.

U priopćenju UNICEF-a stoji da se oko 77 milijuna ili polovina sve novorođenčadi ne hrani majčinim mlijekom u prvome satu nakon poroda, zbog čega su lišeni iznimno važnih i zdravih nutrijenata, antitijela i bliskog kontakta s majkom. Sve navedeno štiti ih od bolesti i potencijalne smrti.

Po podacima UN-ove agencije za zaštitu djece u svijetu, novorođenčad koja je u potpunosti lišena dojenja i majčina mlijeka sedam je puta izloženija preuranjenoj smrti od raznih infekcija, nego djeca koja su bar prvih šest mjeseci života hranjena majčinim mlijekom. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,