Četvrtak, 28. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Umjetnost je njegov život: Trči gol s divljim konjima – pa uzima kist (FOTO/VIDEO)

Preuzmite sliku

‘Čovjek ima puno primitivnih, životinjskih instinkata. Ja sam se od malena uvijek osjećao ugodno u prirodi i okružen životinjama. Radije sam bio sa životinjama nego s društvom iz škole.’

Nick Turner fotoaparatom radi autoportrete sebe dok se pokušava stopiti s okolišem Islanda i biti što je moguće prirodniji. Nakon što se napuni pozitivnom energijom i preplavi ga val inspiracije, uzima kist u ruke i ide slikati.  Najomiljeniji motivi su mu konji pa je jednom prilikom, kako bi se što bolje povezao s njima i shvatio kakav je to osjećaj slobodno trčati poljima, sa njima trčao posve gol.

– Čovjek ima puno primitivnih, životinjskih instinkata. Ja sam se od malena uvijek osjećao ugodno u prirodi i okružen životinjama. Radije sam bio sa životinjama nego s društvom iz škole. Većina mojih autoportreta uslikana je u prirodi ili s konjima – kaže ovaj umjetnik.

Nick radi s više medija kao što su slikanje i fotografija, a svoju umjetnost svrstava u figurativni ekspresionizam. Slika uljem ili akrilom, a često i drvenim ugljenom i olovkom. – Više me zanima energija subjekta, konja ili prirode, nego savršeni prikaz toga – objašnjava. Kada se bavi fotografijom, tada ne gubi previše vremena na kompoziciju i rasvjetu, važnije mu je naći pravu lokaciju i uhvatiti savršen trenutak.

Kao dijete je puno putovao Europom, a srednju školu je završio u Francuskoj. Kaže kako je bio pod utjecajem klasične europske umjetnosti i kulture, no on svoje autoportrete vidi kao moderne izvedbe velikih grčkih skulptura. Na Island je počeo putovati prije šest godina i od tada ga neprestano nešto vuče tamo. Kaže da je za njega to magično i prelijepo mjesto, otkriva portal creators.vice.com.

Ovaj umjetnik se želi i dalje razvijati te učiti o svijetu oko sebe. – Biti u strahu od nečega što je veće od nas je važan dio ljudskog rasta, to vas ponižava i drži stvari u perspektivi. Pokušavam sve više i više ne uzimati umjetnost previše ozbiljno. Život je kratak, i lijepo je odvojiti malo vremena za uživanje u životu – kaže. Pogledajte ga i u videu. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje