Utorak, 21. Januara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ukoliko poslije obroka žudite za slatkom, pročitajte šta kažu nutricionisti…

Konzumiranje slatkiša nakon obroka navika je mnogih, u većini slučajeva stečena u djetinjstvu. Umjesto fiziološke žudnje za šećerom, želja se javlja samo zato što ste navikli da obrok završite nečim slatkim. Riječ je o želji koja se kosi s onim što organizmu zapravo treba.

Za ovu pojavu krivci mogu biti neuravnoteženi obroci, koji dovode do neujednačene razine šećera u krvi. Obrok koji se sastoji od rafinirane hrane koja se brzo probavlja, kao što su bijeli hljeb, bijela riža i rafinirane žitarice, povećat će razinu šećera u krvi nakon obroka i uzrokovati potrebu za uzimanjem slatkiša.

Žudnja za šećerom, do koje dolazi nakon obroka, može biti povezana sa serotoninom, koji je povezan s podizanje raspoloženja. Konzumiranje slatkiša uzrokuje porast razine serotonina u mozgu, zbog čega se možete osećati smirenije i sretnije, prenosi N1.

U nekim slučajevima, stroga dijeta koja podrazumijeva isključivanje slatkiša može biti odgovorna za ovu žudnju. Izbjegavanje slatkiša u kojima uživate može izazvati, ali i pojačati žudnju.

Strategije koje nutricionisti koriste mogu pomoći u kontroliranju potrebe za slatkišima

Ono na čemu bi trebalo raditi je razbijanje navike. U takvim situacijama pričekajte 30 minuta da biste vidjeli hoće li vaša žudnja nestati – prošetajte ili se posvetite kratkom vježbanju. Vježbanje povećava lučenje serotonina, a samim time doprinosi boljem raspoloženju.

Pranje zubi nakon jela također može umanjiti žudnju za slatkišima. Prirodno zadovoljite svoju potrebu za slatkišima tako što ćete u priloge glavnom jelu, kao što je riža, dodati malo suhog voća ili dodati svježeg voća u salatu.

Završite obrok zdravim slatkim desertom

Isprobajte pečenu jabuku sa sušenim trešnjama i javorovim sirupom ili kratko dinstanim voćem.

Jedite uravnotežene obroke

Da biste održali stabilnu razinu šećera u krvi nakon obroka, ugljikohidratima dodajte hranu s niskim glikemijskim indeksom koja se sporo probavlja. Hrana s niskim glikemijskim indeksom uključuje smeđu rižu,vmladi krompir, mahunarke i većinu vrsta voća.

Da biste suzbili apetit na duži period nakon obroka, unosite proteine tokom doručka, ručka i večere, poput ribe i mahunarki.

Zasladite doručkom

Istraživanja sugeriraju da konzumiranje slatkog za doručak, kockice čokolade ili kolačića, sprečava žudnju za slatkišima kasnije tokom dana. Utvrđeno je da je nivo serotonina na najvišoj razini ujutro, nakon buđenja. To znači da konzumiranje slatkog uz doručak, kada je nivo serotonina već visok, neće rezultirati istim rastom serotonina. Ukoliko se ne dovodi u vezu s dobrim raspoloženjem, žudnja za slatkišima će kasnije tokom dana biti smanjena.

Ne zabranjujte poslastice

Uključite desert u prehranu jednom tjedno kako biste spriječili osjećaj uskraćenosti. Ako je vaša žudnja za slatkišima uporna, prepustite se ponekad kako biste spriječili da nagon da postane intenzivniji.

S druge strane, nutricionisti smatraju da kozumiranje dodatnog šećera nakon obroka snižava imunitet i povećava rizik od oboljenja, upravo zbog naglog skoka glukoze u krvi. Bolesti poput dijabetesa, pretilosti, bubrežnih i srčanih bolesti – mogu biti posljedica ove navike. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,