Ponedjeljak, 27. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Udvostručen broj ljubavnih prevara na internetu

Preuzmite sliku

Britanska bankarska grupa TSB pozvala je društvene mreže i aplikacije za upoznavanje da bolje zaštite svoje korisnike od lažnih profila zbog alarmantnog porasta ljubavnih prevara.

Analizirajući podatke od decembra 2020. do januara 2022., TSB je utvrdila da su se ljubavne prevare skoro udvostručile u poređenju sa nivoom prije pandemije, sa rekordnim povećanjem gubitaka od 91% – u prosjeku 6.100 funti po incidentu.

Istraživanje TSB-a je otkrilo da su prevareni „vezu” u proseku plaćali dva meseca (62 dana), ali je zabilježena i najmanje jedna prevara koja je trajala 1059 dana, dakle, skoro tri godine.

U 32% slučajeva – skoro svaki treći slučaj – prevaranti su od žrtava dobijali novac više od dve nedelje prije nego što bi žrtve shvatile da su žrtve ljubavne prevare. Više od četvrtine (27%) lažnih veza trajalo je više od mjesec dana, dok je 11% trajalo više od pola godine.

Prema rečima psihologa Sema Ovena, što ove “veze” duže traju, žrtva više želi da to funkcioniše i teško joj je da kaže “ne”. Ključno je da se isključite čim počnete da primjećujete znake da je osoba sa kojom razgovarate prevarant.”

U slučajevima u kojima je zabilježeno porijeklo ljubavne prevare, inicijalni pristup prevaranta je napravljen preko društvenih mreža i aplikacija za upoznavanje, pri čemu se Facebook kao mjesto “fatalnog susreta” pojavljuje u više od trećine (35%) svih slučajeva prevare. Za njim slijede Tinder (24%), Plenty of Fish (21%), Match.com (9%), Olderdating.com (3%), Bumble (3%) i Instagram (3%).

Prema istraživanju, sve starosne grupe su podložne da postanu žrtve ljubavne prevare. TSB kaže da je refundirao žrtve od 18 do 77 godina. Prosječna starost žrtava koju je prijavila bankarska grupa je 47 godina.

ŽENE su žrtve u 66% slučajeva prevara vezanih za ljubavne veze. Statistički, one gube u proseku 6.300 funti u poređenju sa 4.600 funti koliko je prosečan gubitak kada su muškarci žrtve ljubavne prevare.

TSB kaže da se samo 35% sredstava izgubljenih u ljubavnim prevarama vraća žrtvama. (B92)

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,