Subota, 5. Decembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
cura-hrana
Preuzmite sliku

Čudesno povrće: Jedete li ovako, ne bojte se raka

Osobe koje barem jednom sedmično konzumiraju zeleno povrće smanjuju šansu za razvoj karcinoma usta, bubrega, crijeva i dojke od 17 do 32 posto, u usporedbi sa onima koji ovo povrće ne jedu.

cura-hrana

Rizik za razvoj karcinoma usta može se smanjiti konzumacijom povrća iz porodice krstašica barem jednom sedmično, piše u istraživanju objavljenom u časopisu Annals of Oncology.

U povrće iz porodice krstašica pripadaju:

• Brokula

• Klice

• Cvjetača

• Kupus

• Rotkvica

• Potočarka

Stručnjaci su utvrdili da osobe koje barem jednom tjedno konzumiraju zeleno povrće smanjuju svoju šansu za razvoj karcinoma usta za 17% (petinu) u usporedbi sa onima koji ovo povrće ne jedu.

Konzumacija zelenog povrća ima značajan utjecaj i na sljedeće vrste karcinoma:

• Rizik od karcinoma bubrega smanjuje za gotovo 32%

• Rizik od ezofagealnog karcinoma smanjuje za 28%

• Rizik od kolorektalnog karcinoma i karcinoma dojke smanjuje za 17%.

Vitamini.hr / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: