Nedjelja, 5. Aprila 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

649

OPORAVLJENI

30

UMRLI

21
Preuzmite sliku

Udana žena provede sedam sati više obavljajući kućanske poslove od slobodne žene

Istraživanje otkriva kako muževi ženama stvaraju dodatnih 7 sati kućanskih poslova sedmično. Naučnici sa Univerziteta Michigan analizirali su podatke i zaključili kako prosječna udana žena provede sedam sati više obavljajući kućanske poslove od slobodne žene.

Prosječno oženjeni muškarci obavljaju samo jedan kućanski posao sedmično u odnosu na slobodne muškarce, piše Independet.

Istraživanje je bilo usredotočeno na svakodnevne kućanske poslove poput kuhanja, čišćenja i osnovnog spremanja, dok u analizu nisu uključeni temeljni zadaci u domaćinstvu kao što su uređenje vrta ili pranje automobila, prenosi Tuzlanski.ba.

  • Istraživanjem je otkriveno kako prosječna žena sedmično provede 17 sati u obavljanju kućanskih poslova što je 9 sati manje nego 1976. godine. Dok muškarci provedu 13 sati obavljajući kućanske poslove sedmično, a taj se broj udvostručio u posljednjih 30 godina.

    Istraživanje otkriva i podatak kako rođenje djeteta ženama povećava količinu kućanskih poslova, a muškarcima smanjuje. Udane žene s više od troje djece sedmično provedu 28 sati obavljajući kućanske poslove, što je 10 sati više od prosječne žene. Suprotno tome, oženjeni muškarci s više od troje djece provedu 10 sati sedmično obavljajući kućanske poslove, što je manje od prosječnog muškarca.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,