Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Učitelji savjetuju: Razlozi zbog kojih bi roditelji trebali provjeravati telefone svoje djece

Preuzmite sliku

Prema istraživanju samo 32% roditelja provjeravalo telefon djeci, što znači da još manje njih to radi svakodnevno i prati njihov život na društvenim mrežama.

Prilično je kontroverzna tema u vezi s tim da li je potrebno ili ne da roditelji nadgledaju uređaje svoje djece, a ljudi imaju različita mišljenja o ovoj temi, piše Bright Side.

S jedne strane se radi o povjerenju i privatnosti, ali s druge strane o njihovoj sigurnosti. Čini se da se većina roditelja odlučila na način povjerenja, prenosi Tuzlanski.ba.

Međutim, nastavnici u školi imaju drugačiji pristup i pozivaju roditelje da kontrolišu dječije uređaje, a razloge pročitajte u nastavku.

Roditelji bi trebali djecu naučiti kako koristiti mobitele

 • Baš kao i mnoge druge društvene aktivnosti, korištenje mobilnih telefona i interneta roditelji bi trebali podučavati. Djeca trebaju biti svjesna opasnosti interneta i treba im pokazati kako i zašto trebaju postaviti ispravne granice. Važno je podučiti djecu o sigurnosti, kako kreirati sadržaj, šta se može, a šta ne može objavljivati i kako se kretati internetom.

  Štaviše, baš kao što roditelji kontrolišu ponašanje svoje djece u stvarnom životu, mrežne aktivnosti treba povremeno pratiti kako bi osigurali da djeca slijede pravila i djeluju na društveno odobren način.

  Roditelji ne znaju puno o svojoj djeci

 • Internet svijet je najopasnije mjesto kojem djeca imaju pristup, a to je mjesto na kojem djeca provode ogroman dio svog života. Roditelji obično nemaju pristup tome, a čak i ne pokušavaju, cijeneći privatnost njihove djece.

  To je bezlični svijet u kojem je moguće toliko stvari i gdje djeca nemaju upute roditelja. Kao rezultat toga, djeca bi se mogla uključiti u neprihvatljive aktivnosti.

 • Direktor srednje škole kaže da, kad god je morao da pretražuje telefone svojih učenika, pronalazio je neprimjerene fotografije i video zapise, upotrebu društvenih medija i poruke. Kada roditelji za to čuju, odbijaju vjerovati da su njihova djeca sposobna za to.

  Mobiteli su izvor nesigurnog okruženja

 • Uz internet i mobitele, djeca se danas suočavaju sa još većim problemima nego prethodne generacije koje su se suočavale u svojim godinama. Sve aktivnosti, uključujući one štetne i destruktivne, još su lakše dostupne na internetu koji je preplavljen neprimjerenim informacijama, medijima i ponašanjem.

  Da bi se djeci omogućilo sigurno okruženje, ključno je pratiti aktivnosti u koje se uključuju i razgovarati o njima kroz svoje iskustvo, pružajući im smjernice i emocionalnu podršku.

  Roditelji bi trebali biti prisutni u životima djece

 • S obzirom na to da se djeca izuzetno bave svojim pametnim telefonima, provode manje vremena sa roditeljima, jaz između djece i roditelja raste, a djeca se češće distanciraju od roditelja.

  Informacije koje su starije generacije dobijale od roditelja, djeca sada dobijaju s interneta nepouzdanim resursima i obično ne raspravljaju o tome. Ali posao je roditelja da razgovaraju sa svojom djecom o njihovim problemima, budućnosti, tijelima, vezama i svemu ostalom. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje